Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Sushi-förpackning, material i kontakt med livsmedel

Forskare kräver krafttag mot kemikalier i matförpackningar

17 maj 2020, 17:28

En grupp på 33 internationella forskare uppmanar beslutsfattare i regeringar, industrin och civilsamhället att minska exponeringen för skadliga kemikalier från livsmedelsförpackningar och annat material i kontakt med livsmedel.

Forskargruppen har studerat och identifierat kemikalier som kommer i kontakt med livsmedel: Man fann att nästan 12 000 olika kemikalier användas vid tillverkningen av material för livsmedel. Många av dessa har inte testats tillräckligt för att avgöra om de är skadliga eller ej. 

Jane Munke, vd för Food Packaging Forum i Zürich och huvudförfattare till rapporten säger:

– Praktiskt taget alla som äter mat utsätts för kemikalier från förpackningsmaterialet, vissa av dessa kemikalier är kända för att vara farliga och många är otestade eller till och med helt okända. Denna konsensusförklaring är en väckarklocka. Kemikalier som migrerar från förpackningsmaterial till livsmedel måste hanteras systematiskt och alla farliga ämnen måste bort – vi måste dessutom undvika att de inte bara ersätts med andra, mindre väl studerade kemikalier som senare visar sig vara lika farliga som till exempel BPS som ersatte BPA. Farliga kemikalier måste bort ur produkterna då samhället går mot en cirkulär ekonomi och en ökad användning av återvunnet material.

Gruppen av forskare föreslår 7 fokusområden:

  • Eliminering av farliga kemikalier i material i kontakt med livsmedel
  • Utveckling av säkrare alternativ
  • Modernisering av riskbedömningsprocessen
  • Utesluta hormonstörande ämnen
  • Ta hänsyn till kemikalie-cocktails
  • Se till att lagar följs
  • Skapa dialog med intressenter för att hitta praktiska lösningar

Läs mer:

Forskarnas rapport finns här

Pressmeddelande från Göteborgs Universitet, medverkare till rapporten

 

Normpack – svenskt nätverk för säkrare material i kontakt med livsmedel

Mer information om material i kontakt med livsmedel kan du få på Normpacks webbsida. Det är ett svenskt nätverk för företag som arbetar med FCM, food contact material och Normpack hjälper sina medlemmar att klara alla krav – och höjer på så sätt säkerheten. I dag finns över 500 utvärderade material och produkter i Normpacks certifikatkatalog.


2020-09-30

2020-09-30

2020-09-29

2020-09-01

2020-08-31

2020-08-31

2020-08-12

2020-08-12

2020-08-12

2020-07-09

2020-07-09

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-24

2020-06-23

2020-06-12

2020-05-17

2020-05-17

2020-05-14

2020-05-14

2020-05-13

2020-04-20

2020-04-20

2020-04-20

2020-04-17

2020-04-16

2020-03-19

2020-03-10

2020-02-19

2020-02-02

2020-01-14

2019-12-16

2019-12-16

2019-12-13

2019-12-12

2019-10-15

2019-09-25

2019-09-25

2019-09-16

Nina Melander

Nina Melander

Rådgivare Substitutionscentrum

+46 10 516 52 16
nina.melander@ri.se

Läs mer om Nina