Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Därför ska du fasa ut farliga kemikalier

Det finns många anledningar att fasa ut farliga kemikalier från produkter och processer. Det grundläggande skälet är naturligtvis att värna om allas vår hälsa och miljö, men det finns också flera mer konkreta drivkrafter.

Lagkrav

Alla företag har krav på sig att följa den kemikalielagstiftning som finns. Detta gäller inte bara varor företaget tillverkar, utan även varor som importeras eller distribueras.  Vilka lagkrav som gäller för just ditt företag beror på vilken roll ni har i distributionskedjan och vilken typ av produkter och varor som säljs.

Läs mer om kemikalielagstiftning

Kemikalielagstiftningen är under ständig utveckling och EU-kommissionen har tagit fram en ambitiös kemikaliestrategi som kommer att påverka företag inom många olika branscher och syftar till att förbättra skyddet mot farliga kemikalier för både människa och miljö. 

Läs mer om EU:s kemikaliestrategi

Omställning till en cirkulär ekonomi

Utfasning av farliga kemikalier är också en förutsättning för omställningen till en cirkulär ekonomi.  Att återcirkulera material som innehåller farliga ämnen kan leda till stora problem för människors hälsa och miljön. Det är därför viktigt att i största möjliga mån välja bort farliga ämnen redan från början, så att de aldrig kommer in i kretsloppet.

Vi hjälper dig igång

Substitutionscentrum har metoder och stödmaterial som hjälper dig att strukturera arbetet. Vi kan hjälpa till med rådgivning och utbildningar. Kontakta oss så hjälper vi dig att komma igång eller komma vidare i ditt arbete med utfasning av farliga kemikalier.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anna Jacobs

Kontaktperson

Anna Jacobs

Centrumledare för Substitutionscentrum

+46 10 228 45 30

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.