Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Därför är kemisk substitution viktig

Spridningen av farliga ämnen behöver minska för att skydda människors hälsa och vår miljö. Efterfrågan ökar på miljöbättre alternativ och krav finns på att vi ska klara en cirkulär ekonomi där material ska kunna återanvändas i nya varor. 

Gör ökade krav till ökad konkurrenskraft

Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Idag återfinns många farliga ämnen, i låga koncentrationer, i växter, djur och människor. Spridningen av farliga ämnen behöver förebyggas och minska för att skydda människors hälsa och den biologiska mångfalden.

Efterfrågan ökar på miljöbättre alternativ och krav finns på att vi ska klara en cirkulär ekonomi där material ska kunna återanvändas i nya varor. Genom att byta ut onödigt farliga ämnen kommer företag få en ökad konkurrenskraft både nationellt och internationellt.

Tillsammans kan vi arbeta för att uppnå miljökvalitetsmålet Giftfri miljö.

Steg för steg mot en hållbar framtid

För ett företag som ser långsiktigt på framtiden är arbetet med att ersätta ett farligt kemiskt ämne med ett bättre alternativ ett betydelsefullt steg mot en hållbar och konkurrenskraftig framtid.

  • Strukturera kemikaliearbetet
  • Identifiera eventuella farliga kemiska ämnen
  • Utvärdera alternativa ämnen att ersätta de farliga kemiska ämnena med
  • Utveckla och implementera ett nytt hållbart alternativ

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anna Jacobs

Kontaktperson

Anna Jacobs

Centrumledare för Substitutionscentrum

+46 10 228 45 30

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.