Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Forum för kemikaliesmart handel: Tema PFAS i konsumentprodukter

PFAS är ett hett ämne i media just nu. Temat för Forum för kemikaliesmart handel den 16 maj 2023 var PFAS i konsumentprodukter och arbetet med utfasning av dessa kemikalier.

PFAS-kemikalier förekommer i mängder av konsumentprodukter som kläder, textil, elektronik, kosmetika, färg, rengöringsmedel och nonstickbeläggningar i husgeråd. Samtidigt har flera PFAS visat negativa effekter för människors hälsa och miljön, och har kallats för "vår tids värstingkemikalier”. Nu finns ett förslag om en bred reglering av PFAS som kan förbjuda användningen av 10 000 PFAS-ämnen inom EU. 

Utfasning av PFAS är angeläget men kommer också att vara en stor utmaning eftersom ämnesgruppen har många eftertraktade tekniska egenskaper som gör dem svåra att ersätta, samtidigt som det är svårt att få reda på om en produkt innehåller PFAS eller inte. Forum för kemikaliesmart handel den 16 maj 2013 hade temat PFAS i konsumentprodukter. 

Klicka på bilden ovan för att starta filmen.

PFAS i konsumentprodukter

Fakta om PFAS samt kartläggning av PFAS i konsumentprodukter, Lisa Skedung, forskare, RISE

Axfood

Så arbetar Axfood för att fasa ut PFAS, Anna Artman, Axfood

Axfoods presentation (pdf, 815.22 kB)

Order Nordic

Det är de små framstegen som banar väg för de stora förändringarna, Tobias Wendrup, Order Nordic

Diskussion och frågor

Anna Jacobs från Substitutionscentrum ställer deltagarnas frågor till dagens talare.

FORUM FÖR KEMIKALIESMART HANDEL

Forum för kemikaliesmart handel är en seminarieserie och en arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte kring kemikaliefrågor för handelsföretag, som arrangeras av Svensk Handel och Substitutionscentrum. Du hittar inspelningar från tidigare webbinarier i menyn till höger.

Kontakta oss för mer information och vägledning

Behöver ditt företag vägledning eller mer information om hur ni ska arbeta med substitution av skadliga kemikalier i era produkter?  Kontakta Substitutionscentrum för vägledning: substitutionscentrum@ri.se

Anna Jacobs

Kontaktperson

Anna Jacobs

Centrumledare för Substitutionscentrum

+46 10 228 45 30

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.