Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Respekterar roboten din integritet?

Berätta om
Scroll to content
Berättelse

RISE i täten när Sverige ska bli ledande på AI

Läs mer

Utvecklingen av artificiell intelligens går fort. Och RISE har tagit en tätposition. Inte bara när det gäller grundforskning och teknik – utan också när det kommer till tillämpningarna av den och de etiska frågorna.

Berättelse

AI löser samhällets utmaningar

Läs mer

Smarta maskiner som hjälper vårdpersonalen, ökar effektiviteten i industrin och bidrar till minskade utsläpp. Eller en domedagsprofetia som hotar vår mänsklighet. Artificiell intelligens intresserar, fascinerar och skrämmer. Vad säger ledande forskare om utvecklingen av AI?

Berättelse

Så ska vi lära oss att lita på robotar

Läs mer

Svenskar är positiva till artificiell intelligens, AI. Men när systemen kommer närmare inpå livet blir vi mer skeptiska. Nu satsar RISE på att öka kunskap och förståelse för konsekvenserna av teknikanvändning i allmänhet, och AI i synnerhet.

Fokus: Klimat

Berättelse

”Vackra ord löser inte framtidens klimatutmaningar”

Läs mer

Vår miljöbelastning måste minska och ett hett diskussionsämne är att byta ut fossila produkter till biobaserade alternativ. Men att ersätta allt fossilt med biobaserat är inte alltid den bästa lösningen.

Berättelse

Här är kraftiga regn en resurs istället för ett problem

Läs mer

I Uppsala finns ett unikt dagvattensystem som vattnar träd och planteringar, och som även magasinerar vatten under vägbanan. Förutom att det är ett smart sätt att utnyttja regnvatten minskar dessutom risken för stora vattenflöden och översvämningar.

Berättelse

Rester från skogen blir framtidens flygbränsle

Läs mer

Flyget står för en stor del av koldioxidutsläppen och ökat resande ställer högre krav på tekniska lösningar för att minska utsläppen. Tillsammans med industrin utvecklar forskare nu fossilfria bränslen av svensk skog. 

Berättelse

Ändrat beteende krävs för att rädda klimatet

Läs mer

För att nå regeringens miljö- och klimatmål krävs att vi minskar resursanvändningen samt utvecklar nya fossilfria drivmedel. Båda åtgärder måste gå hand i hand och en av de viktigaste utmaningarna just nu är att ändra vårt beteende.

Berättelse

En cykel kan betyda så mycket

Läs mer

Att lämna sopor på återvinningscentraler ses som något självklart. Men för den som saknar bil eller möjlighet att komma ifrån hemmet kan det vara svårt att ta sig dit. I Borås har RISE undersökt hur sopbekymren i stadsdelen Norrby kan minskas – med hjälp av en cykel.

Vill du bli en av oss?

Utmanande, spännande och kreativt

Jobba hos oss

”De system vi tar fram leder till bättre läkemedelsutveckling”

Se intervjun

I hennes jobb ingår det att skriva ut artificiella cancertumörer via en 3D-skrivare. Yalda Bogestål, forskare och projektledare driver livsviktiga projekt med sitt team på RISE. Dagarna fylls av allt från livsmedelsdiagnostik till nya terapier för cancer.

Träffa oss

Event

Temadag: Multicore

Läs mer
Event

Temadag: Artificiell Intelligens

Läs mer
Event

Temadag: Cybersäkerhet

Läs mer
Event

Smartare industri

Läs mer
Event

Temadag: Omställning till framtidens el-transportsystem

Läs mer
Event

Möbeldagen

Läs mer
Event

CHARK-SM

Läs mer
Event

SiC Power MOSFET - status och trender

Läs mer
Event

Temadag: Distributionssystem för fjärrvärme och fjärrkyla

Läs mer