Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close
-

Kemikalieforum för offentlig upphandling: Offentlig upphandling kopplad till drift & underhållskemikalier

- Upphandlare och leverantörer av drift- och underhållskemikalier har en särskild utmaning när det gäller kemiskt innehåll och att arbeta utifrån substitutionsprincipen - att välja det mest miljö- och hälsovänliga alternativet. Detta webbinarium vänder sig särskilt till offentlig sektor och företag som kan leverera produkter inom detta segment.

Här hittar du inspelning och presentationer från Substitutionscentrums webbinarium Forum för offentlig upphandling: Offentlig upphandling kopplad till drift & underhållskemikalier som hölls 20231201

Upphandling och avtal för järnhandelsprodukter täcker ofta många olika typer av varor och produkter, som också omfattas av flera olika kemikalielagstiftningar. En särskild utmaning är drift- och underhållskemikalier, som limmer, lacker, smörjoljor etc. Vid detta webbinarium kommer vi få lära oss mer om utmaningar och möjligheter och få inspiration till hur vi kan välja mer hälso- och miljö-bra produkter.

Forum för offentlig upphandling är ett forum för offentliga aktörer som upphandlar och företag som levererar till offentlig sektor. Syftet är att sprida information och utbyta erfarenheter kopplat till upphandling av varor och produkter som kan innehålla kemikalier med negativa hälso- eller miljöegenskaper, med målet att få fler att välja hälso- och miljöbättre alternativ.

Välkommen att ta del av eventet i efterhand nedan!

1. Introduktion - Hur får vi ordning på våra drift- och underhållskemikalier?

Anna Jacobs från Substitutionscentrum ger oss en introduktion till dagen och lämnar över till Anders Bolmstedt från Västra Götalandsregionen som ger oss en inflygning i ämnet: Hur får vi ordning på våra drift- och underhållskemikalier?

2. Stockholms stads avtal för järnhandelsvaror och utmaningar med varugruppen.

Axel Hullberg från miljöförvaltningen vid Stockholms stad berättar om stadens avtal för järnhandelsvaror och utmaningar vad gäller den specifika varugruppen.

Ta del av presentationen här. (PDF)

3. Krav på leverantör och produkter i ny upphandling av järnvaror.

Ylva Svedenmark från Adda Inköpscentral berättar om deras krav på leverantörer och produkter i nya upphandling av järnhandelsvaror - delområde kemikalier för drift och underhåll.

Ta del av presentationen här. (PDF)

4. Hur kan offentlig sektor använda Byggvarubedömningen (BVB) för att göra medvetna produktval?

Marianne Balck, miljötoxikolog på Byggvarubedömningen berättar hur de arbetar med kriterier för kemiska produkter och hur offentlig sektor kan använda BVB för att göra medvetna produktval ut innehållssynvinkel.

Ta del av presentationen här. (PDF)

5. Hur jobbar Henkel med kemikaliesubstitution som leverantör?

Mats Hagwall från Henkel berättar hur de arbetar med kemikaliesubstitution som leverantör av drift- och underhållskemikalier.

Ta del av presentationen här. (PDF)

6. Chemgroup: Fördelar med att jobba bredare i kedjan.

Hanna Björklund från Chemgrup Scandinavia AB berätta om fördelarna med att jobba bredare i kedjan, från det att behovet av kemikalier uppstår till att de används.

Ta del av presentationen här. (PDF)

Tonie Wickman

Kontaktperson

Tonie Wickman

Rådgivare

+46 10 516 53 40

Läs mer om Tonie

Kontakta Tonie
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Anna Jacobs

Kontaktperson

Anna Jacobs

Centrumledare för Substitutionscentrum

+46 10 228 45 30

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.