Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Kemikalier som ska substitueras

"Kemikalier med oönskade egenskaper", vad menas egentligen med det? Faktum är att det finns tydliga vetenskapliga kriterier för just oönskade egenskaper, men de gömmer sig bakom förkortningar som PBT, CMR, SVHC och CLP. Här reder vi ut vad de betyder.

Kemikalier är nödvändiga för att vi ska kunna ta fram produkter vi använder i vår vardag. Utan kemikalier blir det svårt att effektivt tillverka datorer, kläder, möbler och hem att bo i.

Vissa kemikalier har däremot oönskade egenskaper som att de är giftiga, ansamlas i oss människor och i miljön samt att de inte bryts ned. För att vi inte ska riskera att fasa ut kemikalier i onödan, är det viktigt att du som producerar och distribuerar varor lär dig grunderna i hur klassificering av oönskade kemikalier fungerar. 

Kemikalieinspektionens klassificering

Substitutionscentrum hänvisar till Kemikalieinspektionens kategorisering och rekommendationer för vilka ämnen som bör substitueras. De använder begreppen:

  • Utfasningsämnen. Kemikalier som ska substitueras i största möjliga utsträckning. (Omfattar bland annat CMR-ämnen, PBT-ämnen, och hormonstörande ämnen.)
  • Prioriterade riskminskningsämnen. Ämnen du bör överväga att byta ut, efter att en riskbedömning genomförts. (Omfattar bland annat ämnen med mycket hög akut eller kronisk giftighet)

Under kategorierna Utfasningsämnen och Prioriterade riskminskningsämnen, finns särskilda klassificeringar som används för att beskriva ämnens egenskaper. Egenskaperna för Utfasningsämnen är allvarligare än de för Prioriterade riskminskningsämnen.

Nina Melander

Kontaktperson

Nina Melander

Rådgivare Substitutionscentrum

+46 10 516 52 16

Läs mer om Nina

Kontakta Nina
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.