Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Stödmaterial för kartläggning av en varas innehåll

Första steget mot att fasa ut skadliga kemikalier i varor - är att ta reda på vilka kemikalier som finns i varorna. Vi har tagit fram mallar för 13 material som du kan använda för att kontakta dina leverantörer. Stödmaterialet innehåller även mallar för att kartlägga leverantörskedjan och riskbedöma produkter. Varsågod att hämta!

Konsultföretaget Trossa har på uppdrag av Substitutionscentrum utvecklat ett stödmaterial för dig som vill börja arbeta med systematiskt kemikaliearbete. Stödmaterialet är ett komplement till Substitutionsguiden, där vi steg för steg går igenom hur du kan arbeta med kemikaliefrågan i ditt företag. I Substitutionsguiden hänvisar vi till de malldokument som finns i vårt stödmaterial och vi rekommenderar att du hämtar stödmaterialet innan du börjar arbeta med Substitutionsguiden.

Stödmaterialet innehåller:

  •  Generell guide för systematiskt kemikaliearbete
  •  Övergripande lagkrav för varor
  •  Mallar för att kontakta leverantör om kemikalieiinnehåll i 13 olika material.
  • Riskbedömning av produkt och kartläggning av leverantörskedjan

Anpassa materialet efter ditt företags behov

Stödmaterialet kan användas av alla företag och organisationer, men är främst framtaget för små och medelstora företag som producerar eller distribuerar varor. Stödmaterialet är framtaget med fokus på varugrupperna: textilier, skor, accessoarer, inredning och möbler. Det kan även användas för andra varor med de material som omfattas. Du kan själv anpassa malldokumenten (Word och Excel) så att de passar för din verksamhet. Mallarna ska ses som en grund och en inspiration till att börja arbeta med systematiskt kemikaliearbete.

Material som omfattas av stödmaterialet

Glas Gummi Keramik Konstläder Läder
Metall Papper Kartong Plast Sten
Stoppning Textil Trä Skivmaterial Betong

Hämta stödmaterialet

Generell guide – systematiskt kemikaliearbete

Här finns utförlig information om hur du kan arbeta med de olika malldokumenten.

Hämta Generell guide - systematiskt kemikaliearbete

Övergripande kemikalielagstiftning för varor

Sammanställning över de regler som är relevanta för de vanligaste typerna av material och varor i kläder, skor, accessoarer, möbler, inredning och andra varor i de material som omfattas (se tabell ovan).

Hämta Övergripande kemikalielagstiftning för varor

Riskbedömning och kartläggning av leverantörskedjan

Excel-mall med introduktion, information om hur mallen ska användas, beslutsträd för riskbedömning samt flikar för: "Riskbedömning av produkt" och "Kartläggning av leverantörskedjan".

Hämta Riskbedömning och kartläggning av leverantörskedjan

Leverantörsintyg

Färdiga mallar på svenska och engelska som kan användas för att kontakta leverantörer om kemikalieiinnehåll i 13 olika material. Mallarna täcker kraven i europeisk lagstiftning för kemikalier men är enkla att utöka vid eget behov.

Hämta Leverantörsintyg

 

Tips! Kontakta oss om du har frågor om stödmaterialet, om du behöver hjälp att komma igång eller komma vidare samt om du har tips på förbättringar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nina Melander

Kontaktperson

Nina Melander

Rådgivare Substitutionscentrum

+46 10 516 52 16

Läs mer om Nina

Kontakta Nina
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.