Steg 1. Hämta information om kemikalieinnehåll
I Steg 1 kan du behöva kontakta din leverantörer om kemikalieinnehåll i varor och material som du köper in. Vi har tagit fram ett stödmaterial för att underlätta det arbetet.
1.1 Substitutionscentrums stödmaterial för kemikaliearbete
Som tillverkare, importör eller distributör av varor i Sverige har du ett ansvar att följa Reach-förordningen. Exempel på ett krav är att informera konsumenter om din vara innehåller mer än 0,1% av ämnen från Kandidatförteckningen vid förfrågan. Vissa ämnen är begränsade eller förbjudna att användas i varor. För att säkerställa att du uppfyller Reach-förordningen behöver du ha ett systematiskt kemikaliearbete, vilket innebär att samla information om kemikalieinnehåll i dina varor.
Tips! Substitutionscentrum har sammanställt ett stödmaterial som hjälp. I materialet ingår översikt av lagkrav, leverantörsintyg för flera material och en mall för att dokumentera informationen. Med hjälp av stödmaterialet kan du förenkla ditt kemikaliearbete och säkerställa att dina varor uppfyller gällande lagkraven.
1.2 Kemikalielagstiftning
Kemikalieinspektionen är myndigheten i Sverige som ansvarar för mycket av EU-lagstiftningen som rör kemikalier, bekämpningsmedel och varor. Besök deras hemsida eller kontakta deras rådgivning för mer information om lagstiftning.
Lagstiftning om informationskrav för kemikalier
Reach-förordningen är en europeisk lagstiftning som står för Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals. Syftet med Reach är att skydda hälsa och miljö genom att reglera användningen av kemikalier inom EU. En av huvudpunkterna i Reach-förordningen är att det krävs en registrering av alla kemikalier som tillverkas eller importeras i volymer på minst ett ton per år. Informationen som samlas in genom registreringen används sedan för att bedöma hur farliga kemikalierna är och vilka risker de kan utgöra för hälsa och miljö. För vissa ämnen kan det krävas en särskild tillståndsgivning för att använda dem.
För företag som säljer varor är det viktigt att notera att du har informationsplikt gentemot konsumenter om varor innehåller mer än 0,1% av ämnen från Kandidatförteckningen, en lista över ämnen som anses vara särskilt farliga. Det är även viktigt att företag har en god överblick över kemikalieinnehållet i sina varor, dokumenterar detta och vidtar åtgärder vid behov.
CLP-förordningen: är en EU-förordning som fastställer regler för klassificering, märkning och förpackning av kemikalier inom Europeiska unionen. CLP-förordningen innebär att alla kemikalier som säljs inom EU måste klassificeras och märkas enligt en gemensam standard. Klassificeringen av kemikalierna baseras på deras farliga egenskaper, såsom giftighet, explosivitet eller brandfarlighet. Märkningen av kemikalier ska innehålla information om farorna med produkten och vilka skyddsåtgärder som behöver vidtas, t.ex. användning av skyddshandskar eller andningsskydd.
EUCLEF: Ett verktyg utvecklat av europeiska kemikaliemyndigheten som innehåller information om 40 lagar för att hjälpa företag att förstå hur olika kemikalier är reglerade i EU-lagstiftningen.
Chemycal: Verktyg med begränsad gratisfunktion för omvärldsbevakning av global kemikalielagstiftning.
1.3 Produktspecifik lagstiftning
Substitutionscentrum stödmaterial är en bra resurs för att hjälpa företag att undersöka om de uppfyller kraven för varor enligt Reach-förordningen. Stödmaterialet täcker däremot inte kemikaliekrav för varor som omfattas av ytterligare produktspecifik lagstiftning.
Lagstiftning som ej ingår i stödmaterialet
- Kosmetika: Kosmetikaförordningen (EU) nr 1223/2009, ansvaras av Läkemedelsverket.
- Leksaker: Leksaksdirektivet (EU) 2009/48/EG, ansvaras av Kemikalieinspektionen.
- Elektronik: RoHS-direktivet (EU) 2015/863, ansvaras av Kemikalieinspektionen.
- Batterier: Batteridirektivet (EU) 2013/56/EU, ansvaras av Naturvårdsverket.
- Material i kontakt med livsmedel: Material och produkter avsedda att komma i kontakt med livsmedel (EU) nr 1935/2004, ansvaras av Livsmedelsverket.
- Medicintekniska produkter: Förordningen om medicintekniska produkter (EU) 2017/745, ansvaras av Läkemedelsverket.
1.4 Kemikaliekrav för olika material
I tillverkningen av material och varor används en mängd olika kemikalier, där vissa farliga ämnen kan finnas kvar i varan efter produktionen. Material kan också efterbehandlas med farliga kemiska produkter för att ge önskade egenskaper tex. smuts-, fett- och vattenavvisning. Därför finns det särskilda krav enligt Reach för vissa material som tex. textil. När du ska börja arbeta med kemikalier kan det vara svårt att veta vilka krav du ska ställa för olika material.
Substitutionscentrum leverantörsintyg finns anpassade för 13 olika material som kan användas i varor. Intygen finns på både svenska och engelska. Du kan använda intygen för att kontakta dina leverantörer och ställa relevanta kemikaliefrågor om materialet. Med tiden kan intygen anpassas av dig själv när du har lärt dig mer och utökat din kunskap om kemikalier.
Tips! Gå gärna vår grundkurs "Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier" om du vill lära dig mer.
Se mer under utbildning.
1.5 Såhär får du ytterligare information om kemikalieiinnehåll i varor
För att få information om kemikalieinnehåll i varor kan du kontakta leverantören med intygen som Substitutionscentrum har tagit fram för material i varor. Du kan även be om annan dokumentation såsom certifikat, säkerhetsdatablad, kompositionslistor och analysprotokoll. Leverantören är däremot inte skyldig att dela information utöver lagkraven. Ett sekretessavtal mellan dig och din leverantör kan underlätta insamlingen av information om kemikalieinnehåll. Transparens i leverantörskedjan är en viktig för omställningen till en cirkulär ekonomi och en god relation med transparenta leverantörer kan öka förtroendet mellan parterna. För att dokumentera informationen man samlat in kan man använda Excel-mallen som finns i vårt stödmaterial, betaltjänster som hjälper till med detta, eller SharePoint.