Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Webbinarium: Befria möblerna

Många möbler i våra hem, på våra arbetsplatser och i offentlig miljö innehåller kemikalier med hälso- och miljöskadliga egenskaper. Lägg därtill att vi står inför en cirkulär omställning, där material ska kunna återanvändas gång på gång och att det ställer nya krav på giftfria materialflöden. Det är dags att befria möblerna från oönskade kemikalier!

Klika på play-knappen i bilden ovan för att starta filmen.

Giftfria material för cirkulär omställning

Den 19 maj 2021 arrangerade Substitutionscentrum ett event för den svenska möbelbranschens intressenter på temat: Befria möblerna - giftfria material en förutsättning för cirkulär omställning. Syftet med eventet var att motivera branschens aktörer till arbeta med utfasning av kemikalier med skadliga egenskaper och inspirera till att göra det tillsammans. Du som missade eventet live kan du se det i sin helhet här.

Dagens moderator är designern Charlotte von der Lancken som berättar om resultatet från sitt forskningsprojekt på RISE med just namnet Befria möblerna. Substitutionscentrums rådgivare Tonie Wickman och Anna Strid, belyser var vi står idag, vilka material och kemikalier som är mest problematiska och vilka utmaningar den cirkulära omställningen för med sig.

Hämta presentationen här (PDF)

Lösningar finns redan idag

Under rubriken "Lösningar finns redan idag" får du höra flera företag berätta om sina utmaningar och möjligheter kopplat till frågan kemikalier i möbler och cirkularitet.

Kommunikation i värdekedjan och cirkulerat material

Therese Lilliebladh, Requirement Manager på IKEA, berättar om företagets arbete med utfasning av farliga kemikalier, de största utmaningarna och möjligheterna att åstadkomma förändring

Hämta presentationen här (PDF)

Så kan miljömärkning och certifiering driva på substitutionsarbetet

Johanna Ljunggren, hållbarhetschef på Kinnarps, berättar om var företaget står idag tack vare målmedvetet arbete med materialval, miljömärkning och certifiering och vilka utmaningar som kvarstår

Hämta presentationen här (PDF)

Hållbarhet genom hela livscykeln

Johan Berhin, designer och grundare av Green Furniture Concept, berättar om företagets drivkrafter, miljömål, strävan efter att alltid göra bättre och arbete enligt ”safe by design”

Hämta presentationen här (PDF)

I det här programblocket medverkar även Susanne Karlsson, Sales Manager på OrganoClic, Lisa Schwarz Bour, enhetschef och områdesexpert textilåtervinning på RISE och textiltillverkaren Kvadrat.

Framtidspanelen diskuterar

Slutligen får "Framtidspanelen" ge sin syn på utmaningar och lösningar. I den medverkar Leif Lång, rådgivare på Svanen, Erik Gravenfors, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, Mikael Lindström, forskare industridesign vid Högskolan i Gävle/Konstfack samt Therese Lilliebladh, Requirement Manager på IKEA.
 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Anna Jacobs

Kontaktperson

Anna Jacobs

Centrumledare för Substitutionscentrum

+46 10 228 45 30

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.