Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Forum för kemikaliesmart handel: Nya ämnen på kandidatlistan

Temat för Forum för kemikaliesmart handel den 21 mars 2023 var: Nya ämnen på kandidatlistan - behöver dina varor registreras i SCIP? Detta med anledning av att nio nya ämnen tagits upp på Reach kandidatförteckning. 

EU listar ämnen som kan ha särskilt allvarliga effekter på människors hälsa eller miljön på kandidatförteckningen eller som den ofta kallas kandidatlistan. Idag finns drygt 200 ämnen/ämnesgrupper listade och i januari 2023 tillkom nio nya ämnen på listan. Vissa av dessa används i hög utsträckning i vanliga konsumentprodukter, vilket innebär att många företag som säljer sådana varor kan komma att påverkas.  

Vad är det för ämnen och i vilken typ av varor och material kan de förekomma? Vad innebär det egentligen för ditt företag om din vara innehåller ämnen på kandidatlistan? Det ville vi reda ut under årets första Forum för kemikaliesmart handel den 21 mars 2023.

Klicka på bilden för att starta filmen.

Nya ämnen på kandidatförteckningen

Olof Johansson på Kemikalieinspektionen berättar om de nio nya ämnena på Reach kandidatförteckning och var de kan förekomma.

Klicka på bilden för att starta filmen.

Tillsyn - så går det till

Susan Strömbom från Kemikalieinspektionen berättar hur Kemikalieinspektionens tillsyn går till.

(presentation kommer inom kort)

Klicka på bilden för att starta filmen.

Dina skyldigheter som företag

Gudrun Bremle från konsultföretaget Co-efficient och Åsa Wiklund från Clas Ohlson berättar om vilka skyldigheter du har som företag, hur registrering i SCIP-databasen går till samt hur Clas Ohlson arbetar med SCIP-rapportering.

Forum för kemikaliesmart handel

Forum för kemikaliesmart handel är en seminarieserie och en arena för kunskaps- och erfarenhetsutbyte kring kemikaliefrågor för handelsföretag, som arrangeras av Svensk Handel och Substitutionscentrum. Du hittar inspelningar från tidigare webbinarier i menyn till höger.

Kontakta oss för mer information och vägledning

Behöver ditt företag vägledning eller mer information om hur ni ska arbeta med substitution av skadliga kemikalier i era produkter?  Kontakta Substitutionscentrum för vägledning: substitutionscentrum@ri.se

Anna Jacobs

Kontaktperson

Anna Jacobs

Centrumledare för Substitutionscentrum

+46 10 228 45 30

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.