Kontaktperson
Nina Melander
Rådgivare Substitutionscentrum
Kontakta NinaI steg 3 är det dags att leta bättre alternativ till de särskilt farliga ämnena du hittat i steg 2. Vi introducerar metoden Alternatives assessment för att jobba med i substitution, olika substitutionsstrategier och verktyg för att hitta bättre alternativ.
Alternatives Assessment (AoA) är en metod för att identifiera, jämföra och välja säkrare alternativ till farliga kemikalier som ska bytas ut. Under processen identifierar du funktionen av ett ämne, letar alternativ som ersätter den funktionen och säkerhetsställer att utbytet inte leder till osund substitution - när alternativet är lika farligt eller värre. Målet är att välja alternativ som är säkrare, funktionellt och ekonomiskt möjligt för användningen. Alternatives Assessment är en metod som förespråkas av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) som har sammanställt en verktygslåda för metoden. Verktygslådan är framtagen för att hjälpa företag och myndigheter att bedöma alternativa kemikalier och teknologier som kan ersätta farliga kemikalier i produkter och processer. Verktyget innehåller riktlinjer, checklista och databaser som kan användas för att utvärdera de potentiella riskerna med kemikalier och deras alternativ.
AoA utgår från funktionell substitution. Det innebär att förstå utgå från varför ett ämne används, om det måste användas och en bredd av strategier används för att hitta alternativ. Annars riskerar vi osund substitution - tex. en leverantör som byter ut ett ämne till ett liknande ämne som har lika farliga egenskaper.
Att överväga innan ni letar alternativ: |
---|
Förstå varför ett ämne används, vilken funktion fyller det och i vilken applikation. |
Undersök om ämnet verkligen är nödvändigt eller kan sluta användas direkt. |
Undersök om funktionen är nödvändig eller kan uteslutas från den tekniska specifikationen. |
Undersök om de tekniska kraven kan omarbetas eller utökas för att ge större utrymme för säkrare alternativ. Är kraven gamla kvarlevor som ingen ifrågasätt för att det inte behövts tidigare? Eller är kraven kopplade till standarder och lagstiftning? Är de nice-to-haves eller något marknadsföringen styr över? Ett exempel på detta är användningen av PFAS-ämnen för fett, smuts- och vattenavvisande effekter i textil. För en arbetare som hanterar varma oljor kan funktionen vara livsavgörande, men det kan vara en överflödig funktion för andra arbetskläder eller konsumentprodukter. |
Överväg alla 5 substitutionsstrategier listade nedan för att hitta alternativ. |
Här visar vi ett exempel på hur man kan tänka när man ska ersätta ett flamskyddsmedel i en soffa genom att fundera på hur man kan ersätta själva funktionen. Flamskyddsmedel används i stoppningen i soffor för att förhindra antändning och är en viktig funktion för brandsäkerhet inomhus.
I vissa länder finns det striktare lagkrav på flamskydd i möbler än i andra länder, men oavsett är kravet på brandskydd, alltså funktionen, kopplad till lagstiftning. Uteslut behov av funktionen skulle i det här fallet syfta till att omarbeta lagstiftningen om den visar sig vara onödigt strikt i vissa länder. Det här kan även ingå i strategin "Systemförändring".
Flamskyddsmedel används i stoppning tillverkad av polyuretan, då polyuretanen är väldigt lättantändlig. Polyuretan kan däremot produceras på olika sätt, som påverkar den kemiska strukturen eller innehållet vilket i sin tur kan påverka antändligheten.
Flamskyddsmedel tillsätts i stoppningen i möbler eftersom materialet är lättantändligt. Istället för att tillsätta en kemisk produkt så kan ett svårantändligt material placeras mellan yttextilen och stoppningen på soffan. På så sätt förhindras antändningen av stoppningen mekaniskt istället för kemiskt.
Se Fler exempel på hur du kan substituera genom ny produktdesign från Circular Design Guide.
Den mer lättantändliga stoppningen av polyuretan skulle kunna bytas ut till ett mindre lättantändligt material som ull, vilket har inneboende flamskyddsegenskaper och tar längre tid för att fatta eld.
Flamskyddsmedlet med särskilt farliga egenskaper kan bytas ut till ett flamskyddsmedel som inte har lika farliga egenskaper som den produkt som ska bytas ut.
När ni jobbar med att hitta alternativ till något, som till exempel en produkt, är det viktigt att ta hjälp av flera personer från olika områden i företaget. Det är bra att tänka brett och inte utesluta alternativ för tidigt. Försök bjuda in produkt-designers, ingenjörer, ansvarig för produktion, inköp, ansvarig för hållbarhet och om ni har en eller en kemi-expert. Genom att samarbeta kan ni använda era unika nätverk för att hitta alternativ. Det kan vara andra företag, branschorganisationer, branschtidningar, leverantörer eller andra som har löst liknande problem. För att hitta så många alternativ som möjligt bör ni samordna en undersökning och lista alla de alternativ som ni kan tänka er att arbeta vidare med. Slutligen, glöm inte bort att söka efter information på nätet. Här är några webbaserade resurser som ni kan använda för att hitta alternativ.
Positiva listor innehåller information om ämnen, material, processer och produkter som blivit granskade utifrån kemikalieinnehåll och deras fara. Dessa farokriterier varierar mellan organisationer och är olika strikta . Vi har sammanställt en ”Positiva listornas lista” som går att ladda ned i form av ett Excel-ark för att du enkelt sa kunna sortera på bransch eller funktion, beroende på vad du är intresserad av.
Läs mer och hämta ”Positiva listornas lista” här
Nedan har vi sammanställt övriga verktyg som marknadsplatser relevanta för att hitta säkrare alternativ till farliga kemikalier.
Glöm absolut inte steg 4 i guiden. Det är inte säkert att alternativen på listorna och verktygen uppfyller just dina krav för ett alternativ eller är garanterat fria från särskilt farliga ämnen. Listorna ska ses som ett hjälpmedel att hitta alternativ innan en egen granskning.
Chemsec Marketplace ChemSec Marketplace är en digital plattform som lanserades av den svenska organisationen ChemSec (Chemical Secretariat). Plattformen är avsedd att fungera som en marknadsplats för säkrare kemikalier, där företag kan hitta och köpa alternativa kemikalier till farliga kemikalier i sina produkter och processer.
Cradle to Cradle - Materials for Product Designers är en marknadsplats för produktdesigners med material som certifierats och granskats av organisationen Cradle-to-Cradle.
WIPO GREEN (World Intellectual Property Organization): "The Marketplace for Sustainable Green Technology" är en onlineplattform som syftar till att främja innovation och användningen av grön hållbar teknologi inom alla sektorer genom att koppla samman innovationsledare och teknologiköpare från hela världen.
European Enterprise Network, Partner database är ett nätverk av organisationer som stöder små och medelstora företag (SME) i Europa. EEN är ett initiativ av Europeiska kommissionen och syftar till att främja företagande och entreprenörskap i Europa genom att tillhandahålla en rad tjänster och stöd inklusive rådgivning, utbildning, finansiering och möjligheter till internationella samarbeten. Genom att använda EEN Partner Database kan företag hitta potentiella partners eller leverantörer i andra europeiska länder och få tillgång till expertkunskap och marknadsinformation. Databasen är en viktig resurs för företag som söker att utöka sin verksamhet och etablera internationella partnerskap.
UL Prospector är en digital marknadsplats som tillhandahåller information om material, kemikalier och andra tekniska produkter för företag inom tillverkningsindustrin. UL Prospector ger företag och ingenjörer tillgång till omfattande teknisk information om tusentals produkter från hundratals tillverkare. Produkterna är kategoriserade i olika kategorier som kemikalier, polymerer, plaster, råmaterial, tillsatsmedel och andra tekniska produkter. Informationen inkluderar specifikationer, egenskaper, användningsområden, säkerhets- och regelverksinformation samt data om miljöpåverkan.
MaterialDistrict är en digital marknadsplats och databas som fokuserar på innovativa material och hållbar design. Plattformen tillhandahåller information och resurser för designer, arkitekter, ingenjörer och tillverkare som söker nya och hållbara material och tekniker för att förbättra sina produkter och projekt. Databasen innehåller tusentals material och produkter från hundratals tillverkare från hela världen. Informationen inkluderar egenskaper, användningsområden, produktbilder, videor och möjlighet att beställa materialprover. Plattformen ger också användarna tillgång till expertkunskap och rådgivning från branschexperter inom materialteknik och design.
Covalo är en sökplattform för ingredienser till kosmetika produkter. Covalo har åtagit sig att göra formuleringsbaserade konsumentvaruindustrier mer transparenta och hållbara genom att göra det lättare för leverantörer att kommunicera, och för köpare att söka efter, uppdaterade hållbarhetsrelaterade detaljer. Covalo lanserades 2021 och är baserat i Schweiz.
CleanerSolutions: Substitutionsverktyg för att hitta bättre alternativ till ytrengöring och lösningsmedel.
RISE Substitutionsverktyg: Screena fram potentiella alternativ till lösningsmedel, mjukgörare mm med hjälp av Hansens löslighetsparametrar. Experter vid RISE hjälper dig sedan att sålla fram potentiella alternativ utifrån dina unika behov [Betaltjänst]
ChemForward: är ett icke-vinstdrivande samarbetsnätverk mellan företag, återförsäljare och NGO för att främja en säker leverantörskedja. Chemforward erbjuder en portfolios med säkra alternativ för utvalda kemikalier. Verktyget är en [Betaltjänst] men det finns 2 gratisportfolios att ladda ned med lösningsmedel för rengöring och kosmetik.
Makersite: Holistiskt affärssystem för produktutveckling med hållbarhet i fokus. Utöver stöd för kemikalieinnehåll, så hjälper Makersite med att beräkna LCA, kostnad mm vid materialsubstitut. [Betaltjänst]
Pharos: Databas som kan användas för att söka funktionskemikalier och produkttyp för att jämföra faroklassificeringar för alternativ. Det finns även positiva listor. [Betaltjänstt]
Hansen solubility parameter HSPiP: Verktyg för att formulera nya blandningar [Betaltjänst, Avancerat]
Hållbarhetsguiden: Hållbarhetsguiden erbjuder stöd genom att samla information, metoder och goda exempel på hur man kan använda design för att nå en hållbar affär och för en hållbar samhällsutveckling.
Product Redesign Workshop Manual: Circular Design Guide är ett samarbete mellan Ellen MacArthur Foundation och IDEO. De har tagit fram Workshop Manual för att hjälpa företag att möjliggöra övergången till en cirkulär ekonomi. Genom att välja bättre material och form i designprocessen kan du minimera användning av kemikalier.
Ask Nature: Databas över strategier, idéer och resurser över funktioner som naturen använder sig av. Inspirationen kan användas för nya innovationer av material och produkter som uppnår en viss funktion, utan kemikalier eller med nya molekyler. Läs om vattenavisande textil med inspiration från lotusblommans ytstruktur.
Biomimicry Design Toolbox: Guide för att applicera lärdomar från naturen till designutmaningar. Använd gärna i kombination med AskNature.
Materiom: En databas med recept för att tillverka förnybara biologiska material, framförallt från vanligt biologiskt avfall för att främja en cirkulär ekonomi. Utgångspunkten är att inga ingående ingredienser ska vara farliga och ska inte kräva processkemikalier. Materiom använder sig av bedömningssystemet GreenScreen som är väl etablerad inom Alternatives Assessment. Materiom bedriver även forskning och utvecklar på sikt en tjänst för att kunna erbjuda förslag på materialsubstitut utifrån utvalda parametrar.