Kontaktperson
Nina Melander
Rådgivare Substitutionscentrum
Kontakta NinaI steg 3 är det dags att leta bättre alternativ till de ämnen du valt att fasa ut i steg 2. Vi introducerar metoden Alternatives assessment för att jobba med informerad substitution, olika substitutionsstrategier och verktyg för att hitta bättre alternativ.
Alternatives assessment (AoA) är en metod och strategi för att identifiera och välja säkrare alternativ till farliga kemikalier. Uppkomsten av metoden tog avstamp i att vi gång-på-gång observerat osund substitution - alternativ som är lika illa, eller värre än ämnet vi bytte ut från början. Vi behöver alltså en bättre metod för att jobba med substitution vilket är varför vi på Substitutionscentrum håller utbildningar i AoA. Viktiga element i AoA är transparens, dokumentation, tydlig målsättning, principer och beslutsregler.
AoA har sin utgångspunkt i funktionell substitution - vi börjar med att karaktärisera funktionen av det ämne som ska fasas ut. Vi ser över den tekniska specifikationen och börjar rucka på parametrar för att bredda möjligheten till säkrare alternativ. Kanske är det gamla kvarlevor som ingen ifrågasatt, standarder, lagstiftning, "nice-to-haves" eller "det har alltid varit så". Vilka funktioner är essentiella och när kan vi acceptera en lägre prestanda?
Ett exempel på detta är användningen av PFAS-ämnen för fett, smuts- och vattenavvisande effekter i textil. För en arbetare som hanterar varma oljor kan funktionen vara livsavgörande, men det kan vara en överflödig funktion för andra arbetskläder.
I Substitutionsguidens steg 3 och 4 använder vi oss av principer från Alternatives assessment. Om du vill ha mer information kan du även besöka portalen OECD Substitution and Alternatives assessment toolbox eller gå vår utbildning. OECD har samlat ramverk och guider i AoA, verktyg och rapporter. Organisationen arbetar även för att harmonisera kriterier för vad som anses vara ett säkrare alternativ och "best-practice" för substitution vilket är ett pågående arbete.
Inom Alternatives Assessment begränsar vi oss inte till endast "drop-in"-substitution - när vi byter en kemikalie till en annan kemikalie.
Det finns 5 substitutionsstrategier som kan användas för att hitta nya alternativ till en önskad funktion. För att visualisera ett exempel kommer vi använda oss av flamskyddsmedel i möbler.
Flamskydd används i möbelstoppning för att fördröja antändning vid brand inomhus, då materialet kan vara väldigt lättantändligt.
I vissa länder finns det striktare lagkrav på flamskydd i möbler vilket innebär att krav på funktionen är kopplad till lagstiftning. Uteslut behov av funktionen skulle i det här fallet syfta till att eventuellt justera lagstiftningen. Det här kan även ingå i strategin "Systemförändring".
Genom att minimera risken för att soffan antänds, så minskar vi behovet av flamskyddsmedel. Detta kan uppnås genom att exempelvis endast sälja soffan till lokaler utan några elektriska uttag i närheten av soffan, inga ljus och inga lättantändliga material i golv och väggar. (Alternativet är inte realistiskt)
Istället för att tillsätta flamskyddsmedel i stoppning så kan du istället använda ett svårantändligt material kan placeras mellan yttextilen och stoppningen på soffan. På så sätt förhindras antändningen mekaniskt istället.
Se Fler exempel på hur du kan substituera genom ny produktdesign från Circular Design Guide.
Flamskyddsmedel används i stoppning tillverkad av polyuretan, då polyuretanen är väldigt lättantändlig. Materialet skulle kunna bytas ut till ett mindre lättantändligt material som ull, vilket har inneboende flamskyddsegenskaper.
Flamskyddsmedlet med särskilt farliga egenskaper kan bytas ut till ett flamskyddsmedel med lägre risk.
Tips! Kontakta Substitutionscentrum om du behöver vägledning kring vilken strategi som är lämplig för din substitutionsfråga.
Oavsett vilken strategi som du använder så behöver du förstå funktionen av ämnet du ska byta ut. Samma ämne kan ha olika funktionen beroende på material, vara eller process vilket innebär att det inte finns "one-size-fits-all" substitut för ett särskilt ämne.
Nedan finns ett antal databaser som du kan använda för att identifiera funktion av kemikalier.
Vad är kemikaliens funktion? |
---|
Hur och varför används kemikalien i produkten? |
Är funktionen nödvändig för produkten eller processen? Eller kan ämnet fasas ut direkt? |
Påverkas uppströms eller nedströmsprocesser i produktionskedjan om kemikalien fasas ut? |
Är ämnet en förorening/biprodukt? |
Det är viktigt att flera intressenter involveras tidigt i arbete - för att ta fram en så lång lista som möjligt med alternativ innan ni börjar utesluta något. Bjud in produktdesigners, ingenjörer, produktionsansvarig, inköp, hållbarhetsansvarig och toxikologen om en sådan finns tillgänglig och lägg upp en plan för hur ni ska börja leta alternativ.
Ni har alla olika nätverk och tillgång till unik information. Finns det några skarpa hjärnor internt? Branschorganisationer? Branschtidningar? Leverantörer? Andra företag som löst problemet?
Samordna er undersökning för att sammanställa en så lång lista som möjligt med olika alternativ som ni kan arbeta vidare med.
Sist men inte minst behöver minst en person ge sig ut på nätet och undersöka vad för information som finns tillgänglig där. Nedan har vi listat flera webbaserade resurser som kan användas för att inventera alternativ.
Tips! Kontakta gärna Substitutionscentrum för vägledning i vilka resurser som kan vara relevanta för dig.
I Positiva listor sammanställs information om alternativ till oönskade kemikalier, material, processer eller produkter. Alternativen har oftast blivit granskade och bedömda som säkrare alternativ utifrån toxikologiska kriterier, som kan variera mellan listorna. Listorna är ett bra verktyg att använda sig av i en första inventering av alternativ.
Substitutionscentrum har sammanställt ”Positiva listornas lista”. Vi har samlat positiva listor vi anser vara relevanta, för kemikalier, material, produktdesign och varor, både generella och branschspecifika. Sammanställningen går att ladda ned i form av ett Excel-ark för att du enkelt sa kunna sortera på bransch eller funktion, beroende på vad du är intresserad av.
Glöm absolut inte steg 4 i substitutionstrappan - gör din egen bedömning och granska vilka kriterier som står bakom verktygen och listorna. Det är inte säkert att listorna uppfyller just dina krav på ett alternativ. Listorna ska ses som ett hjälpmedel att inventera alternativ innan en ingående granskning och bedömning.
Förutom positiva listor finns andra resurser som du kan använda för att söka information om alternativ till oönskade kemikalier. Här har vi samlat de vi tycker är mest användbara.
Glöm absolut inte steg 4 i substitutionstrappan - gör din egen bedömning och granska vilka kriterier som står bakom verktygen och listorna. Det är inte säkert att listorna uppfyller just dina krav på ett alternativ. Listorna ska ses som ett hjälpmedel att inventera alternativ steg 3 och ersätter inte steg 4.
Chemsec Marketplace: Organisationen Chemsec har utvecklat en marknadsplats för att matcha företag som söker säkrare alternativ med företag som erbjuder bättre alternativ till farliga kemikalier. Marknadsplatsen är sammanlänkad med SIN-listan som du kan ha använt i steg 2 av substitutionstrappan för att direkt koppla dig till eventuella alternativ. Det går även att lägga in ”sökes-annonser” om du inte hittar ett alternativ. Idag finns över 700 alternativ på marknadsplatsen för kemikalier som PFAS, ftalater, bisfenoler mm.
Cradle to Cradle - Materials for Product Designers: Marknadsplats med material för produktdesigners som certifierats och granskats av Cradle-to-Cradle utifrån flera miljökriterier, inklusive kemikalieanvändning.
WIPO GREEN: "The Marketplace for Sustainable Green Technology". En onlineplattform för att samla tillgång och efterfrågan för grön hållbar teknologi. Plattformen har en särskild kategori för kemikalier och avancerade material.
European Enterprise Network, Partner database: Världens största nätverksplats för små och medelstora företag. Nätverket har en marknadsplats för att hitta partnerskap för produkter, processer och tekniker. Genom nätverket kan du hitta partners för substitutionsprojekt.
UL Prospector: Marknadsplats för kemiska produkter och material med över 10 000 material och information om deras tekniska funktion och säkerhet. Idén med Prospector är att du enkelt kan söka efter produkter och få transparens gällande ingående kemikalier och direkt tillgång till säkerhetsdatablad, eventuella prover och kontakt till leverantör. Glöm inte att göra en bedömning. [Begränsad gratisfunktion]
MaterialDistrict: En databas för att matcha dig med innovatörer av nya material. Sidan är sökbar utifrån flera funktioner för att hitta material med önskade egenskaper (tex. flamskydd) - glöm inte att fråga dig själv om funktionen är en inneboende egenskap i materialet? Eller har kemikalier används för att ändra materialets egenskaper och isåfall - vilka?
Covalo: Databas med ingredienser för kosmetik. I databasen kan du söka efter diverse funktioner och hållbarhetsaspekter och få tillgång till tekniska datablad, säkerhetsdatablad mm direkt.
CleanerSolutions: Substitutionsverktyg för att hitta bättre alternativ till ytrengöring och lösningsmedel.
RISE Substitutionsverktyg: Screena fram potentiella alternativ till lösningsmedel, mjukgörare mm med hjälp av Hansens löslighetsparametrar. Experter vid RISE hjälper dig sedan att sålla fram potentiella alternativ utifrån dina unika behov [Betaltjänst]
ChemForward: är ett icke-vinstdrivande samarbetsnätverk mellan företag, återförsäljare och NGO för att främja en säker leverantörskedja. Chemforward erbjuder en portfolios med säkra alternativ för utvalda kemikalier. Verktyget är en [Betaltjänst] men det finns 2 gratisportfolios att ladda ned med lösningsmedel för rengöring och kosmetik.
Makersite: Holistiskt affärssystem för produktutveckling med hållbarhet i fokus. Utöver stöd för kemikalieinnehåll, så hjälper Makersite med att beräkna LCA, kostnad mm vid materialsubstitut. [Betaltjänst]
Pharos: Databas som kan användas för att söka funktionskemikalier och produkttyp för att jämföra faroklassificeringar för alternativ. Det finns även positiva listor. [Betaltjänstt]
Hansen solubility parameter HSPiP: Verktyg för att formulera nya blandningar [Betaltjänst, Avancerat]
Hållbarhetsguiden: Hållbarhetsguiden erbjuder stöd genom att samla information, metoder och goda exempel på hur man kan använda design för att nå en hållbar affär och för en hållbar samhällsutveckling.
Product Redesign Workshop Manual: Circular Design Guide är ett samarbete mellan Ellen MacArthur Foundation och IDEO. De har tagit fram Workshop Manual för att hjälpa företag att möjliggöra övergången till en cirkulär ekonomi. Genom att välja bättre material och form i designprocessen kan du minimera användning av kemikalier.
Ask Nature: Databas över strategier, idéer och resurser över funktioner som naturen använder sig av. Inspirationen kan användas för nya innovationer av material och produkter som uppnår en viss funktion, utan kemikalier eller med nya molekyler. Läs om vattenavisande textil med inspiration från lotusblommans ytstruktur.
Biomimicry Design Toolbox: Guide för att applicera lärdomar från naturen till designutmaningar. Använd gärna i kombination med AskNature.
Materiom: En databas med recept för att tillverka förnybara biologiska material, framförallt från vanligt biologiskt avfall för att främja en cirkulär ekonomi. Utgångspunkten är att inga ingående ingredienser ska vara farliga och ska inte kräva processkemikalier. Materiom använder sig av bedömningssystemet GreenScreen som är väl etablerad inom Alternatives Assessment. Materiom bedriver även forskning och utvecklar på sikt en tjänst för att kunna erbjuda förslag på materialsubstitut utifrån utvalda parametrar.
Är du ett producerande företag så ska du åta åtgärder i produktionen vid brist på alternativ, för att minimera risken i arbetsmiljön.
Med längre framförhållning finns möjligheten att utveckla nya alternativ.
Tips! Kontakta Substitutionscentrum om du behöver hjälp med strategi för hur du ska inventera möjliga alternativ för din substitution.