Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Utbildningsfilm: Hitta säkrare alternativ till farliga kemikalier

Att hitta bra alternativ till skadliga kemikalier kan vara både svårt, dyrt och tidskrävande. Därför är det smart att utvärdera potentiella ersättare teoretiskt, när det går. I den här utbildningen går vi igenom hur du kan ta fram säkrare alternativ till lösningsmedel och mjukgörare, och stegvis gå från en lång lista med potentiella ersättare till ett ämne som du kan verifiera i din produkt. 

Publicerad: 2020-08-21

Genom hela utbildningen får du följa ett teoretiskt exempel där vi screenar fram 14 potentiella ersättare till lösningsmedel i målarfärg utifrån funktion. Listan blir sedan två potentiella ersättare, efter att vi har undersökt toxikologi, pris och lukt.

I utbildningen tar vi hjälp av RISE Substitutionsverktyg för att snabbare hitta lämpliga alternativ, men det finns även publik data som du kan använda. 

Klicka på Play-knappen i bilden ovan för att starta filmen.

Introduktion

Martin Andersson, forskare på RISE går igenom vad du får lära dig i den här utbildningen som handlar om att hur du kan ta fram alternativ till skadliga lösningsmedel och mjukgörare som kan finnas i dina produkter.

Klicka på Play-knappen i bilden ovan för att starta filmen.

1. Identifiera funktionen

Så här kan du identifiera funktionen hos det skadliga ämne som du vill fasa ut ur din produkt med hjälp av Hansens löslighetsparametrar. Genom hela utbildningen får du följa ett teoretiskt exempel där vi vill hitta en ersättare till ett skadligt lösningsmedel i målarfärg.

Webblatser som nämns i filmen:

Klicka på Play-knappen i bilden ovan för att starta filmen.

2. Hitta och välj bättre alternativ

Här går vi igenom hur du kan hitta bättre alternativ till ämnet du vill substituera med hjälp av Hansens löslighetsparametrar och RISE Substitutionsverktyg. Du får se hur vi tar fram alternativa lösningsmedel för vår målarfärg. 

Webblatser som nämns i filmen:

Klicka på Play-knappen i bilden ovan för att starta filmen.

3. Utveckla din nya produkt

I den sista delen går Martin Andersson igenom hur du tar ditt alternativa ämne till färdig produkt. Här får du också veta om vi lyckas hitta något bra alternativ till det lösningsmedel för målarfärgen.

Behöver du mer vägledning?

Kontakta oss på Substitutionscentrum om du behöver hjälp att komma igång med substitutionsarbetet i ditt företag eller vägledning för att komma vidare.

Kontakta oss på: substitutionscentrum@ri.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nina Melander

Kontaktperson

Nina Melander

Rådgivare Substitutionscentrum

+46 10 516 52 16

Läs mer om Nina

Kontakta Nina
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.