Kontaktperson
Nina Melander
Rådgivare Substitutionscentrum
Kontakta NinaI Steg 2 tar du reda på vilka ämnen som är skadliga och prioriterar och väljer de som ska fasas ut, substitueras. Det förutsätter att du har samlat in information om innehållet i dina varor från leverantörerna, som beskrevs i Steg 1.
I Steg 1 har du kontaktat din leverantör med Substitutionscentrums intyg eller dina egna. Det är inte alltid självklart att intygen fylls i tydligt, särskilt med utländska leverantörer, så du kommer behöva sätta dig ned och förstå intygen och tydligt dokumentera informationen systematiskt.
Kemikalier har ett universellt numeriskt namnsystem som kallas CAS-nummer.
Har du fått information för CAS-nummer i intygen kan du enkelt använda numret för att söka i databaser för att förstå mer om kemikalien.
Har du fått ett säkerhetsdatablad (SDS), så behöver du läsa dokumentet och hämta relevant information, som kemikalieiinnehåll och faroklassificeringar. Se Prevents läsanvisningar för säkerhetsdatablad här.
Använd gärna vår Excel-mall som finns i stödmaterialet, för att samla din dokumentation på ett ställe.
Allting består av kemikalier och det är endast de med negativa egenskaper för människa och miljö som ska övervägas för substitution. Lyckligtvis finns det bra databaser och verktyg som du kan använda för att förstå om ett ämne bör fasas ut eller inte.
Du kan exempelvis söka efter ämnen som redan är förbjudna, kräver tillstånd, finns på Kandidatförteckning eller har särskilt skadliga egenskaper.
Tips! Kontakta Substitutionscentrum om du behöver hjälp med vilka databaser som är relevanta för just din substitutionsfråga.
Visar det sig att det finns flera kemikalier med oönskade egenskaper i dina varor kan du behöva prioritera ämnen för substitution.
Substitutionscentrums förslag på prioritetsordning |
---|
1. Kemikalier som redan är förbjudna eller begränsade |
2. Ämnen från Tillståndsförteckning |
3. Ämnen från Kandidatlistan |
4. Utfasningsämnen från PRIO-guiden |
5. Prioriterade riskminskningsämnen från PRIO-guiden |
6. Övriga SIN-list-ämnen, Substitute It Now |
7. Branschspecifika listor, exempelvis Chemicall för textilier och elektronik |
Som tillverkare, importör eller distributör av en vara som sätts på marknaden i EU/EES måste du lämna information till SCIP-databasen (Substances of Concern In articles) hos Echa, om din vara innehåller ett särskilt farligt ämne på kandidatförteckningen i en halt av minst 0,1 viktprocent. Detta gäller från den 5 januari 2021.
För att följa upp att din leverantör har gett dig rätt information kan du välja att genomföra kemiska analyser och ta ut stickprov. Stickprov kan antingen tas ”slumpvis” eller genom att välja ut en särskilt prioriterad varugrupp, ett material eller en specifik leverantör.
Tester är kostsamma så det gäller att prioritera, välj materialen med högst risk. Risken vägs mellan materialet i sig och leverantören. Materialtypen kan vara känd för utvalda funktionskemikalier, eller strikt lagstiftning och leverantörer arbetar olika med kemikalier, miljö och transparens.
Tips! Kontakta Substitutionscentrum om du behöver hjälp att hitta lämpligt laboratorium för analys av din vara, material eller kemikalie.