Kontaktperson
Nina Melander
Rådgivare Substitutionscentrum
Kontakta NinaI Steg 2 tar du reda på vilka ämnen som är skadliga och prioriterar och väljer de som ska fasas ut, substitueras. Det förutsätter att du har samlat in information om innehållet i dina varor från leverantörerna, som beskrevs i Steg 1.
I Steg 1 har du eventuellt kontaktat din leverantör med Substitutionscentrums leverantörsintyg eller fått information om kemikalieiinnehåll på annan väg. Ifall din leverantör har angett att de inte uppfyller lagkrav eller att varan innehåller ämnen från Kandidatlistan så tyder det på att varan innehåller oönskade ämnen.
Varan kan även innehålla kemikalier som inte är begränsade i lagstiftningen men som har oönskade egenskaper. För att undersöka om de ämnena är farliga kan du behöva använda dig av databaser.
En vara/material kan ha behandlats eller tillverkats med hjälp av en kemiska produkter tex. för att ge en önskvärd funktion som flamskydd eller ytbehandling. Företag som producerar kemikalier behöver ta fram ett Säkerhetsdatablad som innehåller information om den kemiska produkten och dess risker. Du kan använda SDS för att tyda information om kemikalieiinnehåll och faroklassificeringar under Avsnitt 2 och 3. Se Prevents läsanvisningar för säkerhetsdatablad här.
Det finns ett universellt numeriskt namngivningssystem för kemikalier som kallas CAS-nummer. CAS-nummer kan du antingen få direkt av en leverantör eller tyda från ett SDS. Syftet med CAS-nummer är att underlätta databassökningar tex, de databaser vi listar nedan som är relevanta för substitution. Ett exempel på CAS-nummer är 80-05-7 för ämnet bisfenol A.
Använd gärna vår Excel-mall som finns i stödmaterialet, för att sammanställa information från intyg och SDS.
Allting består av kemikalier och det är endast de med farliga egenskaper för människa och miljö som bör bytas ut. För att särskilja farliga ämnen mot icke-farliga så kan du använda dig av information om faroklassificeringar, även kallade H-angivelser. Läs mer om ämnen som ska substitueras här.
Lyckligtvis finns det bra databaser och verktyg som du kan använda för att förstå om ett ämne bör fasas ut eller inte. Du kan exempelvis söka efter ämnen som redan är förbjudna, kräver tillstånd, finns på Kandidatförteckning enligt REACH eller har särskilt skadliga egenskaper.
Tips! Kontakta Substitutionscentrum om du behöver hjälp med vilka databaser som är relevanta för just din substitutionsfråga.
Som tillverkare, importör eller distributör av en vara som sätts på marknaden i EU/EES måste du lämna information till SCIP-databasen (Substances of Concern In articles) hos ECHA, om din vara innehåller ett särskilt farligt ämne på kandidatförteckningen i en halt av minst 0,1 viktprocent. Detta gäller från den 5 januari 2021.
För att följa upp att din leverantör har gett dig rätt information kan du testa dina produkter för utvalda kemikalier. Kemisk analys av stickprover kan bli kostsamt så börja med att riskbedöma dina varor för att prioritera vad du ska testa.
Stickprov kan antingen tas ”slumpvis” eller genom att välja ut en särskilt prioriterad varugrupp, ett material eller en specifik leverantör.
Tips! Kontakta Substitutionscentrum om du behöver hjälp att hitta lämpligt laboratorium för analys av din vara, material eller kemikalie.