Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Event och utbildningar om substitution

Här hittar du evenemang och utbildningar under 2020 som Substitutionscentrum arrangerar eller medverkar i. Välkommen!

12 november

DIGITAL KONFERENS: Forum för Giftfri Miljö

Vill du veta hur du ska byta ut farliga kemikalier i din verksamhet? Vill du ha praktiska tips och exempel från verkligheten? Delta på den digitala konferensen Forum för Giftfri Miljö den 12 november, där du bl a får träffa Substitutionscentrum som håller workshop på temat: Hur utvärderar jag alternativ? Konferensen är gratis.

Läs mer och anmäl dig här


9 december

Grundkurs i substitution: Så tar du reda på om dina varor innehåller skadliga kemikalier

Som företag är det ditt ansvar att veta om de produkter du sätter på marknaden innehåller skadliga kemikalier. Men hur vet du om en vara innehåller farliga ämnen? Vilka kemikalier är det egentligen som ska fasas ut? Substitutionscentrums grundkurs är till för dig som vill komma igång och arbeta med kemikalier i dina varor.

Grundkursen utgår från Substitutionscentrums stödmaterial för att ta reda på och dokumentera innehållet av kemikalier i varor och material. 

Det här går vi igenom:

  1. Övergripande lagkrav för varor
  2. Färdiga leverantörsintyg för 15 material, så använder du dem
  3. Riskbedömning av produkter och leverantörer - så gör du med hjälp av vår mall
  4. Goda exempel att inspireras av

Läs mer och anmäl dig här


Våren 2021

Grundkurs i Alternatives Asessment: Välj bättre alternativ till skadliga kemikalier

I den här digitala utbildningen från Substitutionscentrum introducerar vi metoden Alternatives Assessment, som ger ett ramverk för hur du kan uppnå en långsiktigt hållbar substitution. Metoden bygger på erfarenheter från EU och USA och tar hänsyn till flera aspekter som: hälsa, miljö, funktion, ekonomi och livscykeln.

Läs mer och anmäl dig här


 

KURS: Skräddarsydda utbildningar inom substitution

Behöver din organisation lära sig mer om substitution av kemikalier? Är du med i en branschförening som du tycker behöver mer kunskap om vad kemisk substitution innebär? Substitutionscentrum kan till exempel skräddarsy utbildningar för branscher, organisationer och intresse kring substitution av ett visst ämne. Sund substitution är ledord för oss, vilket innebär att hänsyn tas till alla aspekter som hälsa, miljö, funktion och ekonomi – i ett livscykelperspektiv.

Kontakta oss på substitutionscentrum@ri.se  för mer information, så kan vi tillsammans skapa en utbildning som passar dina behov!  


Genomförda evenemang 2020

+

Anna Jacobs

Kontaktperson

Anna Jacobs

Centrumledare för substitutionscentrum

Läs mer om Anna

Kontakta Anna

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.