Kontaktperson
Anna Jacobs
Centrumledare för Substitutionscentrum
Kontakta AnnaHär hittar du evenemang och utbildningar som Substitutionscentrum arrangerar eller medverkar på.
Om du tillverkar, importerar eller distribuerar varor som innehåller särskilt farliga ämnen upptagna på Kandidatförteckningen i Reach, i halter som överstiger 0,1 viktprocent, måste du registrera dessa ämnen i SCIP-databasen hos Echa. Vill du veta mer om SCIP, vad som gäller och vilka förberedelser du måste göra - då är det här kursen för dig!
Kursen hålls digitalt och är kostnadsfri.
Nästa utbildningstillfälle:
28 mars 2023, kl 10.00 - 11.00
13 april 2023, kl 10.00 - 11.00
Regelverket för SCIP är inte helt lätt att förstå sig på och många har frågor kring hur man tar fram information och gör sin registrering. Därför erbjuder vi utbildning i SCIP i form av tre delkurser. I fördjupningskurs 1 går vi igenom vad du behöver tänka på och göra innan du kan genomföra själva anmälan till SCIP-databasen.
Kursen hålls digitalt, kostnad 2900 SEK.
Anmäler du dig samtidigt till fördjupningskurs 2 betalar du 5 000 SEK för deltagande i båda kurserna.
Nästa utbildningstillfälle:
25 april 2023, kl 9.00 - 12.00
Regelverket för SCIP är inte helt lätt att förstå sig på och många har frågor kring hur man tar fram information och gör sin registrering. Därför erbjuder vi utbildning i SCIP i form av tre delkurser. I fördjupningskurs 2 går vi igenom hur du skapar ett konto och lägger in data i Echas system.
Kursen hålls digitalt, kostnad 2900 SEK.
Anmäler du dig samtidigt till fördjupningskurs 1 betalar du 5 000 SEK för deltagande i båda kurserna.
Nästa utbildningstillfälle:
28 april 2023, kl 9.00 - 12.00
Som företag är det ditt ansvar att veta om de produkter du sätter på marknaden innehåller skadliga kemikalier. Men hur vet du om en vara innehåller farliga ämnen? Vilka kemikalier är det egentligen som ska fasas ut? Substitutionscentrums grundkurs är till för dig som vill komma igång och arbeta med kemikalier i dina varor.
Grundkursen utgår från Substitutionscentrums stödmaterial för att ta reda på och dokumentera innehållet av kemikalier i varor och material.
Kursen hålls digitalt och är kostnadsfri.
Inplanerade utbildningstillfällen:
25 maj 2023, kl 13.00 - 16.30
PFAS är ett hett ämne i media just nu. Denna kemikaliegrupp har många eftertraktade tekniska egenskaper, vilket har lett till att de återfinns i oändligt många olika produkter och processer. Samtidigt har PFAS negativa egenskaper för människors hälsa och miljön, och har kallats för "vår tids värstingkemikalier” av Per Ängqvist, generaldirektör för Kemikalieinspektionen. Välkommen på ett seminarium där vi dyker ned i ämnet PFAS i konsumentprodukter.
När: 16 maj kl 8.30 - 10.00
Hur: Digitalt och kostnadsfritt
Har du kemikalier med oönskade faroegenskaper i din produkt eller process som du aktivt vill arbeta med att fasa ut? Vill du veta hur du ska planera ditt hållbarhetsarbete med ett helhetsperspektiv som inkluderar giftfri miljö, klimat, funktion, ekonomi och livscykel? Då är det här kursen för dig!
Kursen hålls digitalt och är kostnadsfri.
Inplanerat utbildningstillfälle:
Vi håller på att uppdatera utbildningen så just nu finns inga inplanerade utbildningstillfällen, vi hänvisar istället till en inspelad version.
Behöver din organisation lära sig mer om substitution av kemikalier? Är du med i en branschförening som du tycker behöver mer kunskap om vad kemisk substitution innebär? Substitutionscentrum kan till exempel skräddarsy utbildningar för branscher, organisationer och intresse kring substitution av ett visst ämne. Sund substitution är ledord för oss, vilket innebär att hänsyn tas till alla aspekter som hälsa, miljö, funktion och ekonomi – i ett livscykelperspektiv.
Kontakta oss på substitutionscentrum@ri.seför mer information, så kan vi tillsammans skapa en utbildning som passar dina behov!
Inspelade utbildningar och informationsfilmer
Forum för kemikaliesmart handel