Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Forum för kemikaliesmart handel: Tema elektronik

11 mars 2021 arrangerade Forum för kemikaliesmart handel ett digitalt frukostseminarium på temat elektronik - introduktion till lagstiftning och utvärdering av kemikalieskatten. Här hittar du både inspelningen och talarnas presentationer.

Flamskyddsmedel och tungmetaller är exempel på hälso- och miljöfarliga ämnen som kan finnas i olika typer av elektroniska produkter, från en enkel batteridriven leksak till hushållsmaskiner och datorer.

På det här digitala frukostseminariet, arrangerat av Forum för kemikaliesmart handel, får du en introduktion till den lagstiftning som gäller för elektronik och du får veta mer om vilken effekt elektronikskatten haft samt höra hur Clas Ohlson arbetar med substitution.

Klicka på play-knappen i bilden oven för att starta filmen.

Introduktion till lagstiftningen

Elisabeth Olsson från RISE och Kemikaliegruppen ger en introduktion till RoHS-direktivet, den EU-lagstiftning som reglerar kemikalier i elektronik och vars syfte är att reglera de mest farliga ämnena i elektronik och driva utvecklingen mot substitution till mindre farliga ämnen eller alternativ teknik. (Vi ber om ursäkt för problem med presentationen, den kommer igång ordentligt efter en liten stund.)

Hämta presentationen här

Klicka på play-knappen i bilden oven för att starta filmen.

Utvärdering av kemikalieskatten för elektronik

I Sverige har vi sedan 2017 en kemikalieskatt på viss elektronik som tillverkas i Sverige eller importeras från annat land. Skattens syfte är att minska förekomsten av framför allt flamskyddsmedel i människors hemmiljö, samt att verka substitutionsdrivande. Erik GravenforsKemikalieinspektionen berättar om resultatet av utvärderingen av skatten.

Hämta presentationen här

Klicka på play-knappen i bilden oven för att starta filmen.

Clas Ohlsons arbete med substitution

Johanna Håkansson har rollen som product compliance and sustainability specialist på Clas Ohlson. Hör Johanna berätta om Clas Ohlsons kemikaliearbete, utmaningen med att fasa ut flamskydd ur elektronik och hennes tre tips för framgångsrikt substitutionsarbete.

Hämta presentationen här

Forum för kemikaliesmart handel

Forum för kemikaliesmart handel arrangeras av Stockholms stadSvensk Handel och Substitutionscentrum vid RISE. Vi bjuder regelbundet in företag inom detalj- och partihandel till frukostseminarier/webbinarier med fokus på kemikaliefrågor inom olika områden. 

Tidigare inspelningar hittar du här:

Tonie Wickman

Kontaktperson

Tonie Wickman

Rådgivare

+46 10 516 53 40

Läs mer om Tonie

Kontakta Tonie
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.