Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Verktyg, resurser och databaser för substitution

Substitutionscentrum har samlat länkar till verktyg och resurser som vi rekommenderar i arbetet med substitution. Vi har också tagit fram ett stödmaterial med malldokument som du gärna får hämta och använda.

Stödmaterial för nedladdning

Substitutionscentrum har låtit konsultföretaget Trossa ta fram ett stödmaterial som hjälper dig att komma igång med systematiskt kemikaliearbete. I Substitutionsguiden utgår vi från det här materialet när vi går igenom de olika stegen i substitutionstrappan.

Stödmaterialet innehåller:

  • Generell guide – systematiskt kemikaliearbete
  • Övergripande lagkrav för varor
  • Word-mallar för kontakt med underleverantörer 
  • Excel-mallen Riskbedömning  och kartläggning av leverantörskedjan

Läs mer om stödmaterialet och hämta det här

5 bra resurser för substitution 

Vill du ha en snabbguide till bra resurser för substitution är det dessa fem du ska börja titta på. Det är användbara resurser för substitutionstrappans olika steg och som vi hänvisar till i Substitutionsguiden. 

OECD Substitution and Alternative Assessment toolbox

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har användbara resurser för substitutionsarbete. Databasen består av fyra kategorier; Verktyg, Ramverk, Lagstiftning, Fallstudier & Övriga resurser. Vissa resurser presenteras i Substitutionsguiden men det finns ytterligare resurser att hämta och utforska.

Chemsec Business Tools

Den fristående organisationen Chemsec arbetar för att främja användning av säkrare kemikalier. De har flera användarvänliga verktyg för substitutionsarbete. SIN-List hjälper dig att identifiera oönskade ämnen (steg 2 i Substitutionsguiden), på Marketplace kan du identifiera bättre alternativ (steg 3) . SINimilarity kan användas för att undvika osund substitution när du bedömer alternativ (steg 4). Textile Guide är en branschspecifik guide för textilier och SINproducers är en databas över företag som producerar och importerar oönskade kemikalier, . 

PRIO - ett verktyg för substitution

Kemikalieinspektionens verktyg hjälper dig att identifiera oönskade ämnen samt prioritera ämnen för substitution. I verktyget kan du identifiera relevanta kemikalier för substitution genom ämnesgrupper, produkter eller särskilda faroklassificeringar. Ämnena kategoriserade som utfasningsämne bör fasas ut helt och prioriterade riskminskningsämnen kräver åtgärder som riskbedömning. Läs mer på deras hemsida. 

Pharos

Verktyget kan användas för att identifiera oönskade ämnen (steg 2), inventera alternativ (steg 3) och jämföra alternativ (steg 4). Med verktyget kan du söka igenom runt 50 regulatoriska- och restriktionslistor. Som användare kan du hitta listor som som andra delar med sig av och det finns även positiva listor. Verktyget identifierar kemikalier med kända oönskade egenskaper utifrån riskbedömningsmodellen GreenScreen List Translator samt GreenScreen™ hazard assessments. Pharos jobbar även med Compound Group Population Project som grupperar molekyler med liknande struktur och eventuellt likartade oönskade egenskaper. Gratisversionen är begränsad med det går att göra enklare jämförelser och ta del av andras listor. 

eChemPortal

OECDs databas med information om kemiska faror och risker från statliga institutioner över hela världen. Databasen är gratis och sammanställer information om kemikalier för fysikaliska och kemiska egenskaper, ekotoxicitet, toxicitet, spridning och fördelning i miljön, klassificeringar samt anvädning och exponering. 

 

Tips! Kontakta oss om du behöver hjälp att hitta rätt resurs, verktyg eller databas för ditt behov. Du får också gärna tipsa oss om resurser du saknar i våra guider.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Nina Melander

Kontaktperson

Nina Melander

Rådgivare Substitutionscentrum

+46 10 516 52 16

Läs mer om Nina

Kontakta Nina
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.