Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Green Furniture Concept vill bli helt cirkulära

Green Furniture Concept har inrett vänthallar över hela världen med sina modulära snirklande bänklösningar. När de har fyllt sitt syfte köper företaget tillbaka dem för att uppgradera dem in i nya möbler.  
 

Publicerad: 2021-10-01

Johan Berhin är designer och grundare av företaget Green Furniture Concept som medverkade på seminariet Befria Möblerna, arrangerat av Substitutionscentrum våren 2021.

Johan Berhin, grundare av Green Furniture Concept

– Vår ambition är att skapa ett gott exempel, att visa möbelbranschen att det går att skapa hållbara, snygga och funktionella möbler, säger Johan Berhin.  

Företagets innovativa sittmoduler återfinns bland annat på Stockholms Centralstation och på akuten i Malmö. Designen är finurlig på flera sätt. Trämodulerna går att kombinera på nästan oändligt antal sätt, vilket skapar en kreativ frihet för den som vill inreda.  

– Den modulära arkitekturen förändrar platsen och ger en upplevelse. Att göra något som håller länge innebär också att försöka göra tidlös design. Om möblerna passar i olika eror av byggnader så har man kommit långt. Och de måste kunna se fina ut efter 15 år, beskriver Johan.  
 
Företagets ambition är att bli helt cirkulära. Det handlar om att ha koll på kemikalieinnehåll, designa rätt från början enligt konceptet Safe by design och att affärsmodellen i sig är cirkulär.  

Köper tillbaka möblerna

– Vi hyr ut funktionen fräscht sittande, det är vår affärsmodell. Men många kunder är inte mogna för det än, så då införde vi en pant i stället. Vi köper tillbaka alla våra sittmöbler under garantitiden som är 15 år, och petar in dem i nyproduktion igen. Allt vi säljer innehåller lite gammalt. På så sätt blir det en schysst loop. 
 
För att kunna göra det behöver man ha detaljkoll på vad produkterna innehåller och göra de förberedda på att återföras i produktionen efter 15 års användning. Ett sådant vägval för Green Furniture Concept var att helt sluta använda lack på trämöblerna.  
 
– Istället har vi hittat ett hårdvax från golvindustrin som i det närmaste är helt naturligt. Om produkterna hade varit lackade hade det inte varit möjligt att köpa tillbaka dem eftersom lack helt enkelt inte åldras snyggt. Nu kan vi ta tillbaka varorna efter 10-15 år, fylla i nytt vax och sätta i dem i nya möbler igen. En finurlig detalj är att trä är antibakteriellt i sig själv och vaxet förstärker den effekten, beskriver Johan. 

Den enda plastdetaljen som används i bänkarna är de små golvskydden. Där används plast från återvunna fisknät. Ytterligare ett område som Johan Berhin vill lyfta fram är det ansvar som kommer med att använda träråvara.  
 
– Det är också viktigt att återplantera träd, framförallt i andra länder än Sverige, eftersom den stora efterfrågan på trä skapar ett hårt tryck på skogen. Vi planterar i Marocko och Colombia för att bland annat binda koldioxid.  

Mer information

Green Furniture Concept Malmö
De modulära bänkarna på Latinskolan i Malmö
Tonie Wickman

Kontaktperson

Tonie Wickman

Rådgivare

+46 10 516 53 40

Läs mer om Tonie

Kontakta Tonie
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.