Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Kinnarps: Miljömärkning - ett sätt att driva på substitutionsarbetet

Kinnarps har gjort kontorsmöbler sedan 1942. Tillverkningen sker i Sverige vilket gör att företaget får ett extra stöd i substitutionsarbetet av svenska arbetsmiljölagar. Certifieringar, standarder och innovation är andra sätt de använder för att fasa ut miljö- och hälsoskadliga ämnen.

Publicerad: 2021-09-21

Miljömärkningar och certifieringar är bra sätt att driva substitution på, anser Johanna Ljunggren, hållbarhetschef på Kinnarps som medverkade på seminariet Befria Möblerna som Substitutionscentrum arrangerade i våren 2021.

Johanna Ljunggren, hållbarhetschef på Kinnarps

Det gäller exempelvis limmer och lacker som Kinnarps använder. Certifieringarna har koll på förbud och gränsvärden och verifiering. Det finns specifika krav på olika delar i en produkt för att den ska kunna miljömärkas.

– För tyger är det här extra viktigt. Vårt primära sätt att ställa de här kraven är att använda miljömärkningar såsom Oeko-tex och EU:s Ecolabel. De har regler för vilka kemikalier som får användas både i tillverkningen och får finnas i slutprodukten, såsom färgämnen och flamskyddsmedel, exemplifierar Johanna.

Halverat gränsvärdet för formaldehyd

Kinnarps kopierar även till viss del miljömärkningarnas krav för icke-certifierade produkter i sortimentet. Jämfört med lagkravet har de halverat gränsvärdet för det allergiframkallande ämnet formaldehyd, som används i många tillverkningsprocesser.
 

– Vi undviker även flamskyddsmedel både inom tyger och stoppning. De naturliga alternativ som finns, såsom ulltyger, är naturligt flamhämmande. När ull antänds förkolnar det istället – ett bra exempel på naturens snillrika design som kan användas även på möbler.

Kinnarps använder sig av en emissionskammare för att testa hur mycket en produkt ”läcker”. Det innebär att en möbel ställs i ett särskilt utrymme som mäter värdena i luften under en specifik period. De försöker också själva utveckla nya metoder för substitution. Ett exempel är bordsytor där uv-lack används, helt utan lösningsmedel. Men viktigast av allt i substitutionsarbetet menar Johanna är att tänka till ordentligt kring produkternas användningsområden.   

Substitution även en arbetsmiljöfråga

– Vi strävar efter att ha rätt material på rätt plats. Om det är träytor som dagligen behöver desinfekteras med alkohol så bör man inte använda vattenbaserade lacker. Då kan ytan förstöras och risken är då att produkten kasseras, vilket innebär en stor miljöpåverkan. Så det här är en utmaning. I det fallet rekommenderar vi att använda ett laminat istället, eller att undvika trähandtag. Ibland lyckas vi helt ta bort behovet av en kemisk produkt. Ett exempel är att vi tidigare använde ett lim för en gängtätning i produktionen men istället hittade en mekanisk lösning - ett donslag.

Kinnarps har till skillnad från många andra möbeltillverkare produktion i Sverige, vilket enligt Johanna skapar bättre förutsättningar än om den hade legat exempelvis i Asien.

– Substitution är ju även en arbetsmiljöfråga. Vi har höga arbetsmiljölagar här och därtill är vi certfierade enligt ISO 45001. Det driver oss hela tiden till att hitta nya lösningar.

 

Mer information

Tonie Wickman

Kontaktperson

Tonie Wickman

Rådgivare

+46 10 516 53 40

Läs mer om Tonie

Kontakta Tonie
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.