Marcus Adevi Klasson
Forskare
Kontakta Marcus30 april 2025, 11:27
I samband med Kostdagarna 2025 arrangerade RISE, i samarbete med branschföreningen Kost och näring, en föreläsningsserie under vinjetten ”Möt en forskare”. Bland de medverkande från RISE fanns bland annat Marcus K Adevi, konsumentforskare, och Susanne Bryngelsson, projektledare och sakkunnig i nutrition med inriktning hållbar nutrition, båda delaktiga i FINEST.
Marcus K. Adevi talade om vad som styr våra matvanor och hur vi kan förändra dem. Våra val är starkt präglade av vanor, normer och sociala förväntningar, och påverkas dessutom av faktorer som ekonomi, tillgång till hållbara alternativ och kulturella värderingar. För att skapa förändring behövs insatser på flera nivåer; från nudging och språkbruk till politiska styrmedel och ökat samarbete mellan forskning och industri. Genom små och stora steg kan vi bana väg för hållbara matvanor.
Susanne Bryngelsson lyfte i sin presentation nutritionella perspektiv kring fullkorn, baljväxter och ”vegoprodukter”. Samtidigt som det av både hälso- och miljöskäl finns goda argument för att äta mer växtbaserade livsmedel än vad de flesta gör idag, är det viktigt att omställningen görs med medvetenhet om näringskvaliteten av de växtbaserade alternativen. I presentationen belystes bland annat de näringsmässiga styrkor och svagheter hos växtbaserade kött- och mejerianaloger på den svenska marknaden, som kartlagts inom FINEST. Ett perspektiv som också är viktigt att tänka på när växtbaserade livsmedel ersätter kött och mejeriprodukter, är förekomsten av så kallade antinutrienter. Antinutrienter är ämnen som finns framförallt i växtbaserade råvaror, som hämmar kroppens upptag av näringsämnen. I baljväxter och spannmål finns till exempel antinutrienten fytinsyra som effektivt binder till sig mineraler som järn, zink och kalcium, som då inte kan tas upp av kroppen. Läs gärna mer om antinutrienter i bloggen Antinutrienter – en fallgrop i proteinskiftet?.
2025-04-30
2025-04-30
2025-04-30
2025-04-30
2025-04-30
2024-12-10
2024-12-10
2024-12-10
2024-12-09
2024-11-22
2024-11-11
2024-10-31
2024-10-17
2024-10-01
2024-09-16
2024-09-16
2024-09-03
2024-07-09
2024-07-08
2024-06-19
2024-06-03
2024-06-03
2024-06-03
2024-05-20
2024-05-14
2024-04-22
2024-04-17
2024-04-15
2024-03-18
2024-03-12
2024-03-12
2024-03-05
2024-03-04
2024-03-04
2024-02-28
2024-02-14
2024-01-24
2024-01-17
2023-12-04
2023-11-30
2023-11-14
2023-11-10
2023-11-03
2023-09-26
2023-09-26
2023-09-25
2023-09-06
2023-07-04
2023-07-03
2023-06-22
2023-05-26
2023-03-07
2023-02-28
2022-12-01
2022-12-01
2022-09-13
2022-09-06
2022-09-06
2022-08-31
2022-07-07
2022-07-04
2022-06-20
2022-05-31
2022-05-27
2022-05-27
2022-05-05
2022-03-21
2022-02-11
2022-02-11
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
Hushållningssällskapet den 20 november 2020: Medverkar som partner i två av Formas centrumbildningar
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04