Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Blogg: Blåbär och lingon – vad vet vi om deras hälsoeffekter?

14 februari 2024, 09:46

Bär har en given plats i en hälsosam och hållbar kost. Det behövs dock fler väl utformade studier för att bättre förstå om och hur blåbär och lingon bidrar till specifika hälsoeffekter och, om så är fallet, för att livsmedelsföretagen ska kunna kommunicera dessa effekter. 

De nya Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR), som lanserades i juni 2023, tydliggör att bär, tillsammans med frukt och grönsaker, har en given plats i en hälsosam och hållbar kost. Rekommendationen är att vi bör äta 500 – 800  g grönsaker, frukt och bär om dagen. Det finns också ett stort intresse för att utveckla nya, innovativa, hälsosamma och hållbara produkter av svenska skogsbär. Inom FINEST har till exempel potentialen av så kallad malolaktisk fermentering för att minska surheten av juicer från lingon och blåbär, studerats. Det är därför intressant och relevant att titta lite närmare på frågan om vad vi vet om hälsoeffekter av svenska skogsbär, som lingon och blåbär, och vad livsmedelsföretag får säga om deras hälsoeffekter i märkning och marknadsföring till konsument. 

Läs Susanne Bryngelssons blogginlägg om blåbär och lingon och vad vi vet om deras hälsoeffekter →

2024-04-22

2024-04-22

2024-04-17

2024-04-15

2024-03-18

2024-03-12

2024-03-12

2024-03-05

2024-03-04

2024-03-04

2024-02-28

2024-02-14

2024-01-24

2024-01-17

2023-12-04

2023-11-30

2023-11-14

2023-11-10

2023-11-03

2023-09-26

2023-09-26

2023-09-25

2023-09-06

2023-07-04

2023-07-03

2023-06-22

2023-05-26

2023-03-07

2023-02-28

2022-12-01

2022-12-01

2022-09-13

2022-09-06

2022-09-06

2022-08-31

2022-07-07

2022-07-04

2022-06-20

2022-05-31

2022-05-27

2022-05-27

2022-05-05

2022-03-21

2022-02-11

2022-02-11

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04