Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Ny forskning visar hur fermenteringsföretag förnyar sina affärsmodeller

22 augusti 2025, 11:10

Artikeln “Business model innovation in food system transitions: An exploratory case study of fermentation firms” av Linus Thomson, Johnn Andersson och Niklas Fernqvist har publicerats i Environmental Innovation and Societal Transitions. Studien undersöker hur nya teknikbaserade företag (NTBFs) inom Europas biomass- och precisionsfermenteringssektorer förnyar sina affärsmodeller i en dynamisk övergångskontext.

Artikeln vidareutvecklar ramen för business model design space (BMDS) genom att uttryckligen integrera en ekologisk dimension, vid sidan av vetenskap & teknik, kultur, marknader & användare, industri och policy. Med utgångspunkt i intervjuer med tretton mikrobiella företag visar studien hur dessa företag använder både fit-and-conform- och stretch-and-transform-strategier i relation till dessa gränser. Till exempel, medan många företag anpassar sig till marknadens förväntningar genom att fokusera på kostnadseffektiva värdeerbjudanden, sträcker de samtidigt den ekologiska gränsen genom att utveckla cirkulära värdeleveranspraktiker, såsom att använda industriella sidoströmmar som råvara.

Viktigt är också att studien visar hur teknologisk innovation och affärsmodellsinnovation är djupt sammanflätade i denna framväxande industri – de samevolverar ofta snarare än att utvecklas som separata processer.

– Affärsmodellsinnovation handlar inte bara om intern företagsstrategi – det handlar om att navigera i ett multidimensionellt designutrymme där policy, marknader, teknik, kultur, industri och ekologi möts, säger Linus Thomson, postdoc vid Chalmers. Fermenteringsföretag visar hur affärsmodeller både kan anpassas till befintliga gränser och aktivt tänja på dem för att stödja hållbarhetsomställningar.

Länk till artikeln →

Resultaten är relevanta för både forskare och praktiker som är intresserade av hållbarhetsomställningar och alternativa proteiner.

  • För forskare förlänger studien BMDS-ramverket genom att introducera den ekologiska dimensionen och erbjuder därmed ett bredare socio-tekno-ekologiskt systemperspektiv på affärsmodellsinnovation.
  • För företag och entreprenörer illustrerar resultaten de strategiska valen mellan att anpassa sig till befintliga system (t.ex. med fokus på regulatorisk efterlevnad och kostnadseffektivitet) och att tänja på gränserna (t.ex. genom att experimentera med cirkulära substrat eller återanvända industriell infrastruktur).
  • För FINEST-gemenskapen understryker studien hur mikrobiella företags affärsmodeller inte bara är svar på yttre tryck, utan också verktyg som kan omforma dynamiken i livsmedelssystemets omställning.

Studien är avslutad, men dess insikter ger en grund för både praktiker och forskare att reflektera över hur affärsmodeller kan navigera och förändra gränser i hållbarhetsomställningar.

Artikeln som pdf (pdf, 719.39 kB)


2025-08-22

2025-04-30

2025-04-30

2025-04-30

2025-04-30

2025-04-30

2024-12-10

2024-12-10

2024-12-10

2024-12-09

2024-11-22

2024-11-11

2024-10-31

2024-10-17

2024-10-01

2024-09-16

2024-09-16

2024-09-03

2024-07-09

2024-07-08

2024-06-19

2024-06-03

2024-06-03

2024-06-03

2024-05-20

2024-05-14

2024-04-22

2024-04-17

2024-04-15

2024-03-18

2024-03-12

2024-03-12

2024-03-05

2024-03-04

2024-03-04

2024-02-28

2024-02-14

2024-01-24

2024-01-17

2023-12-04

2023-11-30

2023-11-14

2023-11-10

2023-11-03

2023-09-26

2023-09-26

2023-09-25

2023-09-06

2023-07-04

2023-07-03

2023-06-22

2023-05-26

2023-03-07

2023-02-28

2022-12-01

2022-12-01

2022-09-13

2022-09-06

2022-09-06

2022-08-31

2022-07-07

2022-07-04

2022-06-20

2022-05-31

2022-05-27

2022-05-27

2022-05-05

2022-03-21

2022-02-11

2022-02-11

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-07

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04

2022-02-04