Anna-Karin Karlsson
Affärsutvecklare
Kontakta Anna-Karin25 september 2023, 15:09
Anna-Karin Karlsson, affärsutvecklare på RISE, delar med sig av sina reflektioner från Livsmedelsdagarna 2023. "Just hemkommen från Livsmedelsdagarna i Tylösand konstaterar jag återigen att matbranschen är bland det mest intressanta och roliga man kan jobba med. Vi står mitt i flera kriser och förändringar men har också möjligheter att förändra och transformera ett helt matsystem tillsammans."
Låt inte forskarna sköta forskningen själva”, ”involvera branschaktörerna tidigt och låt dem vara med i forskningsprojekten hela vägen” samt ”gör forskningen mer lättillgänglig för aktörer som vill investera och satsa resurser för att utveckla matsystemet”. Det var några av de inspel som kom fram under RISE inspirationspass och workshop ”Food for Thought – hur går vi från forskning till impact”. Många av inspelen handlade just om ökat samarbete och flera livsmedelsföretag lyfte också sitt egna ansvar att engagera sig i olika forskningssammanhang.
Tiden vi lever i kräver nya saker av oss. När vi tillsammans prioriterar det som är viktigt blir en osäker värld lättare att verka i. Ett gott exempel på gemensam prioritering är det nya svenska handslaget för en hållbar livsmedelskedja som presenterades i Tylösand. Där har 15 livsmedelsaktörer, bland annat FINEST-engagerade Lantmännen och ICA, enats om en gemensam färdplan och mål inom hållbarhet som inkluderar klimat, biologisk mångfald, resurseffektivitet och mänskliga rättigheter. I nuläget finns mål satta för värdekedjorna Kött-Ägg-Mejeri, Växtbaserat och Sjömat men också för hur vi ska skapa ett mer hållbart utbud av livsmedel i butik och restaurangar.
Patrik Myrelid från Lantmännen lyfte flera saker som Sverige kan göra för att lyckas med klimatomställning och konkurrenskraft inom det svenska lantbruket, bl a produktion av grön mineralgödsel, ökad inhemsk produktion av biodrivmedel och en behovsdriven forsknings- och innovationssatsning. Andra FINEST-partners på plats var bland annat Livsmedelsföretagen, Axfoundation, The Green Dairy och Solina. Nicklas Amelin från Li pratade om hur regelsystemet fungerar i EU och att det tar tid att ta fram nya och påverka gamla regler. När publiken, via mentimeter, skulle ange det regelverk man ansåg som mest påfrestande kom regler kring närings- och hälsopåståenden samt novel foods upp som de mest arbetssamma att jobba med.
Sist men inte minst vill jag gratulera FINEST partner Axfoundation till årets vinnare av Livsmedelspriset. De vann priset för att de alltid har hållbarhet i centrum och för att de jobbar i breda samarbeten som driver branschen framåt. Stort grattis till er!
/ Anna-Karin Karlsson
2024-10-01
2024-09-16
2024-09-16
2024-09-03
2024-07-09
2024-07-08
2024-06-19
2024-06-03
2024-06-03
2024-06-03
2024-05-20
2024-05-14
2024-04-22
2024-04-17
2024-04-15
2024-03-18
2024-03-12
2024-03-12
2024-03-05
2024-03-04
2024-03-04
2024-02-28
2024-02-14
2024-01-24
2024-01-17
2023-12-04
2023-11-30
2023-11-14
2023-11-10
2023-11-03
2023-09-26
2023-09-26
2023-09-25
2023-09-06
2023-07-04
2023-07-03
2023-06-22
2023-05-26
2023-03-07
2023-02-28
2022-12-01
2022-12-01
2022-09-13
2022-09-06
2022-09-06
2022-08-31
2022-07-07
2022-07-04
2022-06-20
2022-05-31
2022-05-27
2022-05-27
2022-05-05
2022-03-21
2022-02-11
2022-02-11
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-07
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04
Hushållningssällskapet den 20 november 2020: Medverkar som partner i två av Formas centrumbildningar
2022-02-04
2022-02-04
2022-02-04