Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Återbruk i bostäder

Byggsektorn vill bli del av en cirkulär ekonomi – men måste först och främst följa tuffa krav på byggnormer och materialval. Det här är inga enkla ekvationer, men en del av lösningen stavas återbruk. 

Byggsektorn är mitt i ett stort miljösprång. Redan inom några år, senast 2027, förväntas ny lagstiftning reglera utsläppskraven på nya byggnader. Då går vi från att klimatpåverkan för byggnader ska deklareras, som nu, till att den faktiska klimatpåverkan ska minimeras.  

Ny lagstiftning premierar återbruk 

– Det här kommer premiera återbrukade produkter. I praktiken går vi från att lagstiftningen varit ett hinder till att den kommer driva på för mer återbruk, säger Johan Bergström, projektledare på RISE. 

EU:s olika krav inom den nya taxonomin och förordningarna om byggproduktion och ekodesign kommer innebära att det blir lönsamt att återbruka så mycket det går. En stor del av alla nya byggnader är också miljöcertifierade och de systemen har antingen tagit in återbruk som en del av sina krav eller är på väg att göra det. 

Johan Bergström har sin bakgrund i byggsektorn och leder ett initiativ på RISE för att samordna arbetet som ska öka de cirkulära flödena av byggmaterial. 

– Intresset är väldigt stort i samhället, både bland byggarna, hos kommunerna och bland många arkitekter. Det börjar växa fram en helt ny bransch. Där det tidigare fanns avfallshanterare och rivningsföretag, finns nu också entreprenörer som vill se hur det går att finna värden i det material som finns i en byggnad som behöver rivas eller dömts ut för att man vill bygga något nytt på platsen, säger Johan Bergström. 

Läs hela berättelsen om återbruk i bostäder