Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Mäta och följ upp för ett mindre klimatavtryck

Att mäta och följa upp klimatavtrycket från verksamheten och maten är viktigt för att kunna identifiera vilka åtgärder som behövs för att minska dess påverkan.

Att mäta matens klimatavtryck kan göras per serverad måltidsnivå eller genom att studera andra nyckeltal såsom klimatpåverkan från inköpta livsmedel, energianvändning eller svinn. Klimatberäkning är också ett viktigt verktyg för kocken i utvecklingen av recept, då det hjälper att prioritera förändringar i rätt riktning, exempelvis genom att välja klimatsmarta råvaror.

Att kommunicera klimatavtrycket på måltiderna till dina kunder är ett effektivt sätt att inspirera fler att välja klimatanpassade rätter. Om dessa inte väljs är det viktigt att reflektera över varför, och kanske testa att göra något annorlunda. Din måltidsverksamhet kan sätta upp utmanande mål för att minska miljöpåverkan, till exempel via minskat matsvinn, och du kan involvera både dina medarbetare och gäster i arbetet. Här är det avgörande att mäta matsvinnet på ett regelbundet och strukturerat sätt för att kunna identifiera var det uppstår och hur det kan undvikas.

Din energianvändning kan också mätas och följas upp för att identifiera mönster och beteenden som bidrar till högre kostnader. Ändrade rutiner för när ugnar, fläktar och värmeskåp slås på kan ge stora skillnader i energianvändning. Genom att använda timdata från energibolaget och titta på hur energin används i kök och servering kan du koppla din energianvändning till beteenden och processer identifieras.

Tips:

  • Sätt upp miljömål som kan mätas och följas upp över tid
  • Räkna och mät på det som går att möta, tex CO2/kg per livsmedel, energianvändning, transporter och svinn
  • Kommunicera med gäster - gör CO2 till säljargument
  • Involvera medarbetare och gäster