Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Bättre mat för hälsan och klimatet

För att minska matens klimatpåverkan och samtidigt främja vår hälsa är det avgörande att öka andelen växtbaserade råvaror och låta grönsakerna spela huvudrollen på tallriken.  

Bättre mat för hälsan och klimatet För att minska matens klimatpåverkan och samtidigt främja vår hälsa är det avgörande att öka andelen växtbaserade råvaror och låta grönsakerna spela huvudrollen på tallriken. Genom att byta ut några kötträtter mot växtbaserade alternativ kan vi göra en stor insats för klimatet och vår hälsa. Det handlar inte om att allt ska vara växtbaserat, men andelen mat från djurriket behöver minska. Vi kan istället öka andelen baljväxter, grönsaker, rotfrukter och spannmål på tallriken. Exempelvis har potatis och svenska spannmål ett lägre klimatavtryck än ris som kolhydratskälla. Grova grönsaker som rotfrukter, kål och lök är klimatsmarta råvaror som kan användas som bas. Säsongsbaserade och närproducerade råvaror som frukt, grönsaker och spannmål minskar klimatpåverkan från transporter och växthusodling under den kallare årstiden. 

Använd lokala och utgå från säsong 

Säsongsbaserade grönsaker är också mer prisvärda och smakar dessutom som bäst när de är i säsong. När det inte är säsong kan frysta grönsaker och frukter vara ett bättre alternativ. Genom att välja lokalproducerade råvaror kan vi korta livsmedelskedjorna och öka medvetenheten om hur maten produceras samtidigt som vi stärker nätverken och skapar lokala arbetstillfällen. 

Miljösmart mat med grönt protein 

Mat från djurriket har ofta högre klimatavtryck. Därför är det viktigt att tänka igenom portionsmängd och göra medvetna val vid inköp. Genom att välja hållbarhetsmärkta livsmedel från svenska gårdar kan vi oftast bidra till mervärden för miljön. Genom att skriva om våra recept och blanda ner baljväxter i köttfärsen eller låta grönsakerna, grynen och fröna ta större plats på tallriken kan vi skapa riktigt goda och klimatsmarta alternativ. Svenska baljväxter är exempelvis ett miljösmart alternativ på menyn i färsrätter, som krämig röra, i sallader eller i grytor. Ett bra första steg är att ersätta delar av köttet i ett recept med bönor eller linser. Det är både miljösmart och kostnadseffektivt.