Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close
-

Energi- & Miljöförbättringsarbete

Martin Kurdve, Docent, Forskare och Coach inom Hållbara produktionssystem på RISE, berättar om energi- och miljöförbättringsarbete i produktion.

Ingen kan göra allt men alla kan göra något

Hur kan ditt företag arbeta med förbättringar i produktionen, finns verktyg för förbättringar och verkliga exempel från företag? Martin Kurde presenterar i filmklippet nedan hur ditt företag kan komma igång och arbeta med energi- och miljöförbättringsarbete. 

Martin Kurdve arbetar på RISE med forskning och företagsutveckling i omställning mot hållbara produktionssystem och cirkulär ekonomi. Med bakgrund bl.a. nio år på Volvo Group men även som konsult och arbete i pappersindustrin har Martin en gedigen industrierfarenhet, och har på RISE arbetat i Produktionslyftet som verksamhetscoach, forskat på Green Lean, produktionsmodellering, cirkulära system och företagsutveckling.

Filmklippet i korthet

  • Arbete med förbättringar: Hur ska vi arbeta med produktionsförbättringar? De största förbättringarna på företaget (investeringar, projekt, större ändringar) och de stora flertalet mindre förbättringarna (förbättra lite varje dag). 
  • Verktyg för förbättringar: Grön Kaizen, Miljökarta - GPM Green Performance Map: Ett verktyg när företaget vill gemensamt identifiera och prioritera sina miljöaspekter i ett team. Kickar igång engagemang och förståelse för miljöförbättringsarbete. Miljövärdeflödesanalys: Ett lean-verktyg som anpassats för att även värdera, kvantifiera och visualisering olika miljöaspekter i en process. 
  • Exempel på förbättringsarbete: Exempel från industriproduktion där en miljövärdesflödesanalys visar alla processer i företaget och vilken förbättringspotential som finns.