Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Mer hållbara transporter i byggbranschen

En femtedel av alla transporterade varor i Sverige är idag kopplade till bygg- och anläggningsbranschen, vilket resulterar i en betydande andel av de totala utsläppen från transportsektorn. För att minska miljöpåverkan från denna bransch finns det en mängd lösningar inom transportsektorn att tillgå.

För att minska sin miljöpåverkan kan byggföretag öka sin användning av energieffektiva fordon, fossilfria bränslen, effektivare transportplanering samt öka andelen av elektrifierade fordon. Dessutom finns det möjlighet att minska behovet av transporter genom att använda lokalt tillverkade material och planera transporter för att minimera mängden och längden på dem.

För att uppnå klimatmålet att minska utsläppen från transporter med 70 procent till 2030 behöver byggbranschen tänka om när det gäller transporter. Det första steget är att kartlägga mängden transporter och klargöra den totala mängden tonkilometer som projektet genererar.

Vilka hållbara transportlösningar passar er bäst?

Omställningslyftet har expertis som kan hjälpa till att hitta lösningar för en mer hållbar transport av byggprojekt. Anmäl ditt intresse för att delta i Omställningslyftet via länken nedan och ta första steget mot en mer hållbar byggbransch