Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close
-

Klimatverkstäder

Klimatverkstaden är en kurerad process för att skapa nya sätt att prata med varandra – företag och kommun – om resan mot en klimatneutral stad.

Utvecklad av RISE Samhällstransformation och pilotad tillsammans med 16 företag i Umeå under hösten 2022, har Klimatverkstäderna redan lett till flera samarbeten med klimatneutralitet som mål. Nu bjuds fler företag i Umeå in, och metoden exporteras till flera städer i Sverige.

– Klimatverkstaden var engagerande och ovanligt på ett bra sätt. Det är inspirerande att vara med om, att bygga samarbeten i det här formatet, det är något jag vill använda mer i framtiden, säger Simeon Hunter, arkitekt White Arkitekter.

Ibland kan det vara svårt att hitta ett gemensamt språk över sektorsgränserna. Men Klimatverkstäderna tillåter varje deltagare att komma till bordet både som en individ och som del i det lokala systemet. Det bidrar till ett undersökande samtal, där vi kan skapa nya kopplingar mellan oss och undersöka nya vägar för omställning.

Skapar dialog kring lokala klimatkontrakt

Metodens färgstarka arbetsmaterial i händerna på deltagarna bygger upp ett nytt landskap och synliggör den kollektiva intelligensen runt bordet.

– Det är så fint att bygga med fysiska objekt, att på ett konkret sätt lägga pusslet tillsammans i ett scenario där vi alla bidrar med bitar, säger Susanne Waleij, HR- och kommunikationschef Balticgruppen.

Klimatverkstaden tar en halv dag och piloterna visade att det är möjligt att på så kort tid hitta nya, kloka sätt att använda den gemensamma kraften av stadens näringslivsaktörer.

– Det är slående hur snabbt alla deltagare var öppna och engagerade. Helt unikt faktiskt, att ett sådant förtroende skapats på så kort tid, säger Liv Öberg, utvecklingsstrateg Umeå kommun.

Klimatverkstäderna är designade för att skapa nya samtal och resultaten har väckt uppmärksamhet långt utanför Umeås gränser.

– Många städer har visat intresse för Klimatverkstäderna som metod för dialog kring lokala klimatkontrakt. Det är roligt att det mod och den öppenhet som både kommun och företagare i Umeå visar, kan vara en ledstjärna i det viktiga och ofta svåra samarbetet mot ett klimatneutralt Sverige och Europa, säger Malin Johansson, senior projektledare RISE och ledare för Omställningslyftet.

Se mer om klimatverkstäder i klippet ovan.

Klimatverkstäder