Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Mycorena har receptet för framtidens livsmedel – blickar bortom Jorden

Växtbaserade alternativ till mjölk, kött och andra animaliska livsmedel blir alltmer populärt i Europa. Företaget Mycorena, med bas i Göteborg, producerar smart protein och ser hela världen som en potentiell marknad. Och kanske längre bort än så. Företaget får nu stöttning av experter från RISE genom Omställningslyftet för att ta nästa kliv.

- Mycorena har potential att bidra till en mer hållbar värld genom att producera mer, inte mindre. Och det gör företaget helt unikt vad gäller klimatagendan i världen. Vi behöver inte mer hamburgare eller Fast Fashion, men Mycorena producerar hälsosam, bra mat som stärker oss och som är en naturlig del av en hälsosam livsstil. Det är ju faktiskt det vi vill ha i samhället, förklarar Dennis Pamlin, Innovationsexpert på RISE som genom Omställningslyftet hjälper Mycorena i hållbarhetsarbetet inte minst genom två verktyg. Ett verktyg för affärsutveckling och ett verktyg för beräkningar av bidrag till minskade utsläpp i samhället utifrån de lösningar företag har.  

Resurseffektiv och unik process

Mycorenas stora produkt heter Promyc och är ett mykoprotein som tillverkas genom en speciell jäsningsprocess. Proteinet fungerar som ett globalt hållbart och hälsosamt protein och har en betydande andel mindre klimatpåverkan än kött. Under 2021 gjorde Mycorena ett pilotprojekt tillsammans med ICA där Promyc fanns med i ICA:s initiativ VÄXA med målet att främja både konsumtion och produktion av svensk växtbaserad mat.

- Användning av filamentös svamp och fermentering är inte nytt men det är innovativt då vi använder det på ett sätt som är väldigt resurseffektivt. Svampen är fantastisk då den växer till sig otroligt snabbt i fermenteringsprocessen. Denna fermentering kan även ske med hjälp av sidoströmmar, som till exempel rester från annan livsmedelsproduktion vilket erbjuder möjligheten cirkulära lösningar. Det går egentligen inte att jämföra med något annat i livsmedelsindustrin, säger Julia Ragnell, affärsutvecklare på Mycorena.   

Det som är spännande med verktyget som Dennis och hans kollegor på RISE har utvecklat är att det mäter hur mycket koldioxid vi kan spara genom att skala upp vår innovation.

Julia Ragnell

Tillsammans med Dennis Pamlin och hans kollegor på RISE har Mycorena genom Omställningslyftet fått hjälp att titta på klimatberäkningar, men också helheten i företaget.

- Det som är spännande med verktyget som Dennis och hans kollegor på RISE har utvecklat är att det mäter hur mycket koldioxid vi kan spara genom att skala upp vår innovation. Det involverar även hur mycket landyta som vi sparar genom att skala uppJämfört med traditionellt jordbruk så behöver vi inte ens en bråkdel av det som krävs för att odla lika mycket protein på en åker eller liknande, berättar Julia Ragnell.

- Genom att skala upp sin verksamhet och ersätta animaliska proteiner kan Mycorena till 2030 bidra till att undvika fyra miljoner ton Co2-ekvivalenter och spara en landyta motsvarande mer än fyra Gotland. Mycorena kan därmed bli en internationellt ledande aktör och en central del i en framtid där Sverige exporterar globalt hållbara lösningar, förklarar Jay Hennessy, senior expert på RISE.

Ett kvitto på hur långt framme Mycorena befinner sig vad gäller utveckling av framtidens hållbara mat är företagets avancemang till slutskedet och senare vinst i Deep Space Food Challenge, en tävling koordinerad av NASA och den kanadensiska motsvarigheten CSA för att främja teknologier för resurseffektiv matproduktion lämplig för långvariga rymdresor.

- Att vi på Mycorena som ett av endast tre icke amerikanska företag gått vidare i tävlingen känns mycket spännande. Det ger oss en extra möjlighet att lyfta fram oss och våra produkter. Tekniken för just den här tävlingen tar dessutom resurseffektiviteten ett steg längre då sidoströmmar från processen så som koldioxid och fermenteringsvätska används som näringskällor igen i en annan del av systemet, förklarar Kristina Karlsson, forskning- och utvecklingsansvarig på Mycorena.

Morgondagens företag kan dock inte nöja sig med att göra en bättre version av samma sak som tidigare, vi behöver fokusera på global hållbarhet och hur vi levererar på mänskliga behov.

Dennis Pamlin

Ny fabrik på gång – samarbete med Tetrapak

Under 2024 planeras Mycorenas nya fabrik att stå klar i Falkenberg, en satsning som kommer ge goda möjligheter till expansion. Anläggningen kommer ha kapacitet att producera tusentals ton mykoprotein till livsmedelsindustrin. I utvecklingen av den nya fabriken samarbetar Mycorena med Tetra Pak.

- Vi är på en uppskalningsresa och målet är att växa på alla fronter. I arbetet hjälper Tetra Pak oss att designa processutrustningen. De har bestämt sig för att satsa på fermentering som en del av deras verksamhet och där har vi en nära dialog. Genom samarbetet har vi också en global partner vilket blir viktigt när vi blickar ut i världen för Mycorenas expansion, berättar Julia Ragnell.

Startade som forskningsprojekt

Mycorena är en spännande berättelse som startade så sent som 2017, av Ramkumar Nair i Göteborg. Företaget var från början ett forskningsprojekt men har nu totalt 45 anställda. Målet är att revolutionera både produktionen och konsumtionen av protein.

- Det är verkligen inspirerande att få jobba med Dennis och de andra experterna hos RISE genom Omställningslyftet. Istället för hinder ser vi gränslöst framåt och det är spännande. Vi har också projekt tillsammans med Energikontor Väst som stöttar oss och haft god hjälp av Energimyndigheten genom Global Innovation Accelerator, berättar Julia Ragnell.

Dennis Pamlin ser positivt på Mycorenas framtid, mycket tack vare att företagets potential att leverera hållbara lösningar på mänskliga behov, snarare än endast en specifik produkt.

- Oftast när vi jobbar med företag så tittar vi tillsammans på hur vi kan förbättra verksamheten, produkterna eller tjänsterna. Och när vi ställer frågan: blir världen bättre av er produkt eller tjänst? Då får vi oftast inget svar. Eller så svarar de: vi är ju bättre än det som finns idag. Morgondagens företag kan dock inte nöja sig med att göra en bättre version av samma sak som tidigare, vi behöver fokusera på global hållbarhet och hur vi levererar på mänskliga behov. Därför använder vi nu ett verktyg vi kallar ”11 Miljarders IQ” som syftar på den ”innovationskvandrant” som visar hur en lösning hanterar både klimatfrågan och markanvändningen/biologiska mångfalden på ett hållbart sätt i en framtid då 11 miljarder människor kan leva kompromisslösa liv.  Att jobba med ett företag som Mycorena för att hitta deras roll som ett ”11 billion IQ company” har varit mycket spännande och redan resulterat i en rad konkreta möjligheter, säger Dennis Pamlin.

 

Vill utveckla framtidens hållbara matproduktion

Under 2022 medverkande Mycorenas vd Ramkumar Nair på FN:s klimatkonferens COP27 i Egypten tillsammans med experter från RISE. Där berättade han om verksamheten och fördelarna med mykoprotein vad gäller hållbarhet, landanvändning och hälsa.

- Vår lösning har en enorm potential att minska klimatavtrycket och landanvändningen över hela världen och vi hoppas att hållbara livsmedel kan lyftas fram mer av bland annat politiker. På samma sätt som till exempel förnybar energi som verkligen är på agendan, berättar Julia Ragnell.  

Vi utforskar ständigt nya teknologier och innovationer för att skapa framtidens hållbara matproduktion.

Ebba Fröling

Enligt Ebba Fröling, COO på Mycorena, är det inte enbart utveckling av proteinet som en ingrediens till livsmedelsproducenter som engagerar företaget.

- Vi utforskar ständigt nya teknologier och innovationer för att skapa framtidens hållbara matproduktion. För att nämna några exempel så har vi utvecklat en teknik som gör att vi kan producera ett alternativ till fett med funktionella egenskaper liknande animaliska fetter, men med alla hälsofördelar från vegetabiliska motsvarigheter. Ett annat område vi satsar på är just hur vi kan ta till vara på och förädla de sidoströmmar som vår process bidrar till och på så sätt göra hela processen ännu mer hållbar, avslutar hon.