Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Sveriges restauranger kan skapa en mer hållbar och hälsosam framtid

Det finns många saker restauranger och storhushåll kan bidra med för den så viktiga omställningen. Att sätta mer växtbaserade måltider på menyn, välja råvaror från djurriket med stor omsorg och se till att mer mat hamnar i magen istället för i soptunnan kan göra stora skillnader för klimat och hälsa. Energieffektivt beteende i köket, fossilfria transporter, miljöanpassade engångsartiklar och förbrukningsmaterial samt rengöringsartiklar gör också skillnad.

Kockarnas engagemang, kunskaper och drivkrafter är  avgörande för att mer hållbar och hälsosam mat ska nå matgästerna och förhoppningsvis inspirera dem till att göra klimatsmarta val. En av de största utmaningarna är att en allt för stor del av dagens konsumtion och produktion av mat utarmar jordens resurser och bidrar till ett osäkert och ojämlikt livsmedelssystem.

Många kockar experimenterar med råvaror och tillagningssätt vilket ofta skapar trender som når in till hemmakockarnas kök och matlagning. Kockarna har därför makt och möjlighet att förändra matvanor både inom och utanför restaurangens väggar. En hållbar affärsmodell och strategi är inte bara viktig för miljön utan även för verksamhetens ekonomi, marknadsföring och anseende, nu och i framtiden.

Även som krögare har man en viktig del i omställningen. Omställning i restauranger utgår från ett aktivt, nyfiket och engagerat ledarskap. De allra första stegen mot omställning i restaurangen börjar inombords, i våra tankemönster. Det handlar om att identifiera och  utmana invanda beteenden kring inköp, hantering av råvaror, tillagning, förvaring och presentation av maten samt hur vi  kommunicerar detta mot vår kund.  Det krävs en förståelse för vilka ekonomiska, ekologiska och sociala vinster ett mer resurseffektivt och hållbart arbetssätt innebär.

Scrolla ner för att få mer kunskap för en hållbar restaurangbransch.