Kontaktperson
Karin Johnson
Verkställande direktör
Kontakta KarinVårt samhälle står inför utmaningar som kräver nya hållbara produkter och lösningar. En del i det arbetet är att ställa om från det som idag är fossilbaserat till fossilfria produkter tillverkade av förnybara resurser. Processum är därför delaktig i flera olika projekt, som partner, där man arbetar för en hållbar omställning.
I mars 2020 antog Europeiska kommissionen en ny handlingsplan för cirkulär ekonomi som syftar till att göra den europeiska ekonomin redo för en grön framtid och stärka dess konkurrenskraft samtidigt som miljön skyddas. En av nycklarna för ett framgångsrikt genomförande av den europeiska cirkulära ekonomin är det ökande beroendet av biobaserade produkter som härrör från biomassa.
Under de senaste åren har man kunnat mäta en snabb ökning av den atmosfäriska koncentrationen av koldioxid. Denna ökning kommer fortsätta på grund av den globala efterfrågan på energi och material från fossila källor. Sverige har som mål att bli ett koldioxidneutralt samhälle till år 2030 och att ha negativa nettoutsläpp av CO2 till 2045.
Fiskfoder består ofta av fisk- eller sojamjöl. Det är inte hållbart när produktionen av odlad fisk ökar. RISE Processum och RISE PFI har utvecklat en metod för att göra fiskfoder av hållbara proteinkällor från skogen. Det internationella projektet FISK knyter samman aktörer så att produktion av fiskfoder baserad på skogsråvara kan bli verklighet.
Projektet Fossilfritt Flyg i Norra Sverige är en del i arbetet när det kommer till att samla in mer kunskap i hur flyget ska kunna ställa om till fossilfria drivmedel. Ett mål med projektet är att både identifiera och klargöra de åtgärder som krävs för att uppnå de nationella målsättningarna om att utveckla ett fossilfritt flyg.
Idag saknas en enkel generell koppling mellan process och extern användare vid olika bruk vilket utgör hinder för utvecklingen av nya övervakningsapplikationer. I projektet Industri 5.0 kommer ny teknik att utvärderas i olika delsteg i samarbete med projektets partners.
Projektet INN-PRESSME, som är finansierat under Europeiska unionens Horizon 2020, utvecklar material och lösningar för industrier för att ersätta fossila resurser med hållbara och kostnadseffektiva biobaserade material.
På den globala marknaden växer efterfrågan på högkvalitativt protein för både mat och foder. På grund av den växande världens befolkning, resursbrist och klimatförändringar blir efterfrågan på protein svårare att tillgodose.
Den regionala innovations- och exportplattformen North Sweden Cleantech arbetar för grön teknik, ren energi och hållbara lösningar från Örnsköldsvik och Västerbotten. North Sweden Cleantech utvecklar grön teknik och ren energi som kan utveckla världsmarknaden för en hållbar tillväxt.
En av de största fördelarna med skogen är att den är oändligt förnyelsebar och den står även för en av jordens största tillgångar av biobaserade råmaterial. Projektet OptiBark ska ta tillvara på salix och industribark för att på så sätt skapa förutsättningar för en ökad global efterfrågan på biobaserade material och kemikalier.
Projektet PaperChain kommer använda en industriell symbiosmodell centrerad i användningen av olika avfallsströmmar som genereras av den europeiska massa- och pappersindustrin, som en värdefull råvara för tre industrisektorer: byggsektorn, gruvsektorn och den kemiska industrin.
Varje år produceras 15 miljoner ton kött i Europa vilket årligen skapar 3,6 miljoner ton avfallsfjädrar. Endast 25% av dessa fjädrar samlas in och förädlas. I linje med EU:s bioekonomistrategi, arbetar projektet UNLOCK med att värdera denna avfallsström och utforma en ny ekonomiskt och miljömässigt hållbar värdekedja.
Jordbrukets grödor innehåller många komponenter med potential att bidra till den biobaserade ekonomin. I detta projekt vill vi använda vall, som odlas på nästan hälften av Sveriges åkerareal, för produktion av etanol, bioolja och biogas samtidigt som högvärdiga produkter så som proteiner, fibrer och antioxidanter utvinns.
SYLFEED är ett internationellt projekt som syftar till att skala upp Arbioms teknologi för att omvandla trärester till en proteinrik foderingrediens som består Single cell protein för att minska Europas proteinunderskott. SYLFEED kommer att demonstrera Arbioms teknologi i större skala och förbereda för industriell uppskalning.
Hur kan vi ta tillvara restströmmar från skogsindustrin för att skapa nya hållbara produkter och lösningar? Det internationella projektet Green Bioraff Solutions fokuserar på att förädla restströmmar, främst sågspån, bark och fiberslam. Målet är att utveckla attraktiva bioraffinaderilösningar för produktion med fokus på Sverige och Finland.