Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Processum Biorefinery Cluster - nyheter

Här kan du ta del av de senaste nyheterna från Processum Biorefinery Cluster. Håll dig uppdaterad och prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Steg framåt för nya material från fågelfjädrar 

Hos Processum Biorefinery Cluster sker just nu nya spännande framsteg i projektet UNLOCK med att extrahera ut keratin ur fågelfjädrar och demonstrera det i förkommersiell skala. I ett samarbete med Sekab genomfördes nyligen storskaliga tester i Sekabs Biorefinery Demo Plant (BDP) på High Coast Innovation Park, för att verifiera hur behandlingen av fjädrar fungerar i kontinuerlig drift. En viktig pusselbit i arbetet för att kommersialisera processen. 

Från alger till grönt flygbränsle

Utvecklingen av hållbart flygbränsle är viktig för att i förlängningen minska flygets koldioxidutsläpp. Blågröna alger och solljus kan vara lösningen. I ett gemensamt projekt har RISE, tillsammans med Uppsala universitet och Industridoktorn, undersökt hur cyanobakterier, med hjälp av koldioxid, vatten och solljus, kan framställa kolvätet isopren. Isopren kan i sin tur omvandlas till kolväten som är lika de flygbränslen som används idag.

Nytt namn på ett världsledande kluster för utveckling och kommersialisering av bioraffinaderiprocesser!

Processum har under 20 år byggt upp ett innovationskluster som bygger på erfarenhet av industrinära forsknings- och utvecklingsarbete i samarbete mellan befintliga industrimedlemmar i klustret och RISE. Nu har klustret ett nytt namn, Processum Biorefinery Cluster, som inom kort kommer namnsätta Processums befintliga kanaler och bidra till att öka medvetenheten om klustrets erbjudande, både regionalt, nationellt och internationellt.

Restströmmar blir jord

Biocompost har installerat en stor reaktor i Umeå för att skapa näringsrik gödning från organiskt avfall. Samtidigt minskar den utsläppen av metangas. Nu har återvinningsföretaget Ragn-Sells Treatment & Detox köpt reaktorn. Två FoU-aktiviteter inom IB:ACCEL via Processums FoU-råd  har drivit på utvecklingen. 

Svensk skog skapar hållbara trendplagg

Idén för varumärket Allvar Underwear föddes 2015 när grundaren Niklas Gilmark läste om att det gick att skapa tyger från restströmmar av den svenska skogen. Märket erbjuder idag full spårbarhet på det skogsmaterial som används i textiltillverkningen, textilier som nu säljs av modejätten Gina Tricot.

Senaste nyheter

+
Hur kan biomassa från skogen bli fiskmat? Här får du veta mer om hur framtidens fiskmat kan produceras av restprodukter från skogsindustrin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Anmäl dig här

Karin Johnson

Kontaktperson

Karin Johnson

Verkställande direktör

+46 10 516 67 68

Läs mer om Karin

Kontakta Karin
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.