Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
-

Processum Biorefinery Cluster - nyheter

Här kan du ta del av de senaste nyheterna från Processum Biorefinery Cluster. Håll dig uppdaterad och prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Analysmodell öppnar upp för fler gröna affärer i norr

Skogen har en stor potential att ersätta fossilbaserade produkter där allt fler ser möjligheter och där fler investeringar sker.  Men den är begränsad. Det ställer krav på smartare och effektivare användning. I projektet BIOMODEL4REGIONS finns RISE som innovationspartner och har studerat affärspotentialen för att bidra till att stärka bioekonomin bland de fyra nordligaste regionerna i Sverige. 

Ny teknik kan rädda fler skogsplantor

Varje år produceras omkring 30-40 miljoner trädplantor vid Holmen Skogs plantskolor runt om i landet. Av dessa går cirka fem procent förlorade varje år. Med hjälp av hyperspektra kameror har RISE, tillsammans med Holmen och Umeå universitet, i ett unikt projekt, Digiplant, undersökt möjligheterna att automatisera bevakningen av plantorna. Något som både kan minska svinnet och innebär nya användningsområden för tekniken. 

Satsning inom bioteknik skapar framtidens konst

Hur kan vi accelerera utvecklingen av nya biobaserade innovationer och hitta nya värdekedjor? I augusti arrangerar RISE i Örnsköldsvik tillsammans med Innovationsbolaget och Cass Materials AB Creative Biotech Workshop. En helt ny satsning som ska föra samman vetenskap, konst och kreativitet och leds av entreprenören och kreativa forskaren Gary Cass.

Nya samarbeten och gröna innovationer under sjunde omgången av Forest Business Accelerator

Nyligen avslutades den sjunde omgången av Forest Business Accelerator. Ett affärutvecklingsprogram som har lockat flera startups med skogliga innovationer till Västernorrland där RISE genom Processum Biorefinery Cluster varit med och stöttat och guidat företagen för att växla upp deras skogliga koncept och hållbara teknologier.

Steg framåt för nya material från fågelfjädrar 

Hos Processum Biorefinery Cluster sker just nu nya spännande framsteg i projektet UNLOCK med att extrahera ut keratin ur fågelfjädrar och demonstrera det i förkommersiell skala. I ett samarbete med Sekab genomfördes nyligen storskaliga tester i Sekabs Biorefinery Demo Plant (BDP) på High Coast Innovation Park, för att verifiera hur behandlingen av fjädrar fungerar i kontinuerlig drift. En viktig pusselbit i arbetet för att kommersialisera processen. 

Från alger till grönt flygbränsle

Utvecklingen av hållbart flygbränsle är viktig för att i förlängningen minska flygets koldioxidutsläpp. Blågröna alger och solljus kan vara lösningen. I ett gemensamt projekt har RISE, tillsammans med Uppsala universitet och Industridoktorn, undersökt hur cyanobakterier, med hjälp av koldioxid, vatten och solljus, kan framställa kolvätet isopren. Isopren kan i sin tur omvandlas till kolväten som är lika de flygbränslen som används idag.

Nytt namn på ett världsledande kluster för utveckling och kommersialisering av bioraffinaderiprocesser!

Processum har under 20 år byggt upp ett innovationskluster som bygger på erfarenhet av industrinära forsknings- och utvecklingsarbete i samarbete mellan befintliga industrimedlemmar i klustret och RISE. Nu har klustret ett nytt namn, Processum Biorefinery Cluster, som inom kort kommer namnsätta Processums befintliga kanaler och bidra till att öka medvetenheten om klustrets erbjudande, både regionalt, nationellt och internationellt.

Senaste nyheter

+
Hur kan biomassa från skogen bli fiskmat? Här får du veta mer om hur framtidens fiskmat kan produceras av restprodukter från skogsindustrin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev! Anmäl dig här

Karin Johnson

Kontaktperson

Karin Johnson

Verkställande direktör

+46 10 516 67 68

Läs mer om Karin

Kontakta Karin
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.