Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
Tractor
Foto: Chris Ensminger

MainstreamBIO

MainstreamBIO syftar till att bidra till att få småskaliga biobaserade lösningar till mainstream-praxis över hela Europas landsbygd. För att uppnå detta vill projektet förbättra samarbetet mellan viktiga bioekonomisintressenter, vilket resulterar i hållbara affärsmodeller för biobaserade innovationer på landsbygden.

Utvecklingen av bioekonomin har stor potential för att driva på tillväxten i världen på ett mer hållbart sätt. Ändå har många europeiska regioner ännu inte frigjort bioekonomins fulla potential, trots betydande investeringar i forskning, innovation och företagsstöd.

Därför siktar MainstreamBIO på att få småskaliga biobaserade lösningar till mainstream-praxis över hela Europas landsbygd, vilket ger ett bredare utbud av landsbygdsaktörer möjlighet att engagera sig i och påskynda omställningen till en bioekonomin. 

För att genomföra detta kommer 7 multi-actor innovationsplattformar (MIP) att inrättas i lika många länder/regioner runt om i Europa. Varje MainstreamBIO MIP kommer att bestå av individer inom olika agro-livsmedels- och biobaserade domäner som är strategiskt involverade i projektets nyckelaktiviteter.

Tillsammans med dem stödjer projektet 35 partnerskap med flera aktörer för att övervinna barriärer och få biobaserade innovationer på marknaden med praktiskt innovationsstöd, vilket påskyndar utvecklingen av biobaserade produkter och tjänster.

Parallellt utvecklar och använder projektet en digital verktygslåda för att bättre matcha biobaserad teknik, sociala innovationer och goda metoder för återvinning av näringsämnen med tillgänglig biomassa och marknadstrender samt för att öka förståelsen för bioekonomin med en uppsättning utbildningsresurser som bygger på befintlig forsknings resultat och verktyg. 

Sammanfattning

Projektnamn

MainstreamBIO

Status

Pågående

Region

Region Jämtland Härjedalen, Region Norrbotten, Region Västerbotten, Region Västernorrland

RISE roll i projektet

Partner

Projektstart

Varaktighet

2025-08-31

Total budget

2 999 031,25 €

Finansiärer

European Union’s Horizon Europe research and innovation programme

Projektets webbplats

Koordinator

Projektmedlemmar

Bidrar till FN:s hållbarhetsmål

12.Hållbar konsumtion och produktion
13.Bekämpa klimatförändringarna
17.Genomförande och globalt partnerskap

Kontaktperson

Johanna Källman

Projektledare

+46 10 516 60 10

Läs mer om Johanna

Kontakta Johanna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.