Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Enerpoly utvecklar framtidens batterilagring

Stockholmsbaserade teknikföretaget Enerpoly utvecklar säker, hållbar och skalbar teknologi för zinkjonbatterier. Tillsammans med Omställningslyftet och experter på RISE kommer Enerpoly få inledande stöttning med rådgivning och workshop inom batterisystem.

Enerpoly utvecklar främst batterier för stationär energilagring och tänkbara användningsområden är datahallar och andra typer av fastigheter, men även hushåll, fritidsbostäder och andra byggnader som behöver kraftkällor.

- Vi ligger just nu i testfasen och har byggt en pilotlinje där vi testar och utvecklar batterierna för kommersialisering, säger Samer Nameer, medgrundare och hållbarhetsansvarig, Enerpoly. 

Han förklarar tekniken:

- Fördelen med vår teknik är att stabilisering i elnätet vid kapacitetsbrister eller liknande. Kommersiella fastigheter kan ju använda batterierna som energilager eller som tjänst till hyresgäster, förklarar Samer Nameer. Vi ser att Enerpoly har möjlighet att sätta en helt ny industri på kartan tillsammans med andra aktörer inom batteribranschen. Det finns stort intresse över hela Europa för stationär energilagring, säger Samer Nameer. 

Enerpoly battericell

Tillsammans med Omställningslyftet och experter på RISE kommer Enerpoly få inledande stöttning med rådgivning och workshop inom batterisystem.

- Vi hjälper Enerpoly med utveckling av material och processutveckling. Dessutom kommer vi diskutera marknadsintroduktion och batteriprestanda där vi tittar på mätetal för att jämföra Enerpolys produkte med litiummarknaden. I nästa steg tittar vi tillsammans på certifiering och ackreditering av företaget och dess produkter vilket är avgörande för en lyckad marknadsintroduktion. Det är ju bland annat sådant vi på RISE är experter inom, säger Maciej Wysocki, tf. Enhetschef inom produktion och beräkning och med en central roll inom affärsutveckling av batterier hos RISE.  

Han fortsätter:

- Enerpoly är ett av flera spännande svenska företag som är väldigt lovande inom batteriutveckling. Många pratar om Northvolt som en avgörande aktör för det svenska batteriekosystemet och glömmer samtidigt att det växer fram en intressant industri vid sidan om som sätter Sverige på kartan inom batteriutveckling. Stationär energilagring kommer bli avgörande för att klara den hållbara omställningen framåt.

Grunden i företaget är sprunget ur doktorsarbetet som Mylad Chamoun gjorde på Stockholms Universitet. Samer Nameer berättar:

- Han forskade på batterier och såg spännande saker med den typen av kemi som vi arbetar med idag. Zinkjon-batterier har ju traditionellt sett haft en begränsad kapacitet där batterierna återvinns när de är förbrukade. Det vi har lyckats hitta är en starkt ökad livslängd och förbättrad prestanda för den typen av batteri genom att utveckla kemin och de andra detaljerna som ingår i batterierna.

Starkt utvecklad livslängd och kapacitet

Samer Nameer förklarar tekniken och fördelarna:

- I våra tester har tekniken klarat upp till 2000 laddningscykler. Det kan jämföras med traditionella zinkjon-batterier där det normalt handlar om cirka 50 cykler. Andra fördelar är att batterierna är säkra då vi använder vattenbaserade elektrolyter. Dessutom är råmaterialet zink och mangan kostnadseffektivt och finns tillgängligt över hela världen. Det kommer underlätta mycket i den hållbara omställningen. Lägg därtill att hela återvinningsinfrastrukturen för vår typ av batterier redan finns på plats genom vanliga AA- och AAA-batterier.  

Sverige ny hubb för batteriutveckling i världen

Enerpoly är en del av den svenska batteribranschen som växer fram från alla håll och kanter. Samer Nameer ser att företaget har en tydlig plats i framtiden och att Sverige kan bli en naturlig hubb för batteriutveckling i världen.

- Vår ambition är att starta lokalt och sälja i Europa genom pilotprojekt och sedan bredda till hela världen. Vi har utmaningar som måste lösas innan vi kan starta försäljningen, men vi ser framför oss en hel industri i Sverige som baseras på den här typen av kemi som vi jobbar med. Vi ser många bolag som satsar på batteriutveckling och alla behövs för att klara omställningen, avslutar han.

Om Enerpoly

Enerpoly har sitt huvudkontor i Stockholm och tillför det bästa av svensk design och hållbarhet till energilagringsbranschen. Företaget grundades 2018 av Dr. Mylad Chamoun och Dr. Samer Nameer och har idag totalt 14 anställda.