Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Affärs- och innovationsområde: Mobilitet

Affärsområdet samlar RISE expertis och testbäddar inom transport- och mobilitetsområdet, som täcker allt från mobilitetssystemfrågor och industriell produktutveckling till materialteknik, ytkemi och maskininlärning. Vi arbetar också med långsiktiga strategier för kompetensuppbyggnad och systemförändring inom området.

Klimatförändring och urbanisering ställer helt nya krav på hållbara, fossiloberoende och säkra transporter av människor och gods. När allt fler fordon kopplas upp, elektrifieras, blir självkörande och delas så förändras även etablerade affärsmodeller och användarbeteenden radikalt.

Affärsområdet fokuserar på fem områden:

Energi och miljö för mobilitet

Elektromobilitet i fokus – från batteri- och hybridsystem, energihantering och styrning, laddinfrastruktur till nya affärsmodeller och användarbeteenden.

Nya teknologier

Fossilfria drivlinor som batterier och vätgas, möjliggör omställningen till klimatneutralt transportsystem. RISE är drivande i hela batterivärdekedjan och erbjuder testbäddar som SEEL och det världsunika Säkerhetslabbet för säkerhetskritisk provning av batterier och vätgaskomponenter. RISE besitter dessutom nyckelkompetens för olika applikationer av vätgas i transportsystemet – från stora demoprojekt för vätgas inom flyget till bränsleceller i fordon.

Produktion

Vi utvecklar och testar nya produktionsmetoder och material för resurs- och kostnadseffektiv tillverkning, bearbetning, underhåll och materialanvändning.

Automation

Området fokuserar på utveckling, simulering och tester av tekniker och metoder för aktiv och passiv trafiksäkerhet och för autonom körning.

Tjänstefiering

Hur kan persontrafik och godstransporter bli riktigt smarta? Fokusområdet arbetar med allt från cykelpooler till uppkopplad sjöfart.

Ladda ner presentationerna från Mobilitetsforum 2023

Vårt transportsystem, energisystem och samhälle blir mer och mer ihopkopplat, inkopplat och uppkopplat. Hur förändras ekosystemet och vilka nya roller och aktörer behövs när vi ställer om till fossilfritt?

Inspel till dessa frågor och många andra insikter finner ni i PDF-filen där vi samlat alla presentationer från Mobilitetsforum 2023. Har ni ett intresse av hur våra testmiljöer kopplat till mobilitetsområdet kan hjälpa er, ladda då ner information om våra testbäddar som PDF.

CAPTCHA
* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter
Sofia Ohnell

Kontaktperson

Sofia Ohnell

Affärsutvecklare

+46 10 228 40 61

Läs mer om Sofia

Kontakta Sofia
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.