Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Nyheter från Processum

Här kan du ta del av de senaste nyheterna från vår forsknings- och innovationsmiljö. Håll dig uppdaterad och prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Projektet Biorecer vill främja användningen av biologiska råvaror

Biomassa och bioavfall utgör värdefulla råmaterial som kräver ordentligt utvärdering och certifiering samt lämplig och ökad spårbarhet och transparens för att öka i värde och användning i de biobaserade värdekedjorna. Det nuvarande utbudet av certifieringssystem består av olika oenhetliga tillvägagångssätt och leder till bristande spårbarhet vad gäller relevant information om ursprunget för biobaserade produkter.

Restströmmar från skogen kan bygga hållbara batterier

Aurora projektet GreenBattery har som mål att bygga upp prototypen av ett nytt hållbart batteri. I projektet deltar RISE Processum, Oulu universitet, Vasa universitet, SLU och Kokkola universitet. Nyckelidén bakom projektet ligger i att etablera en batteriprototyp med gröna (eller grönare) komponenter utan att kompromissa med batteriets prestanda.

Industrier i samarbete för en mer hållbar framtid

Det gröna kemibolaget Sekab och skogsbolaget SCA har tillsammans med RISE och RISE Processum i projektet Lignosize arbetat med idén att ersätta dagens fossilbaserade hydrofoberingsmedel i produktionen av papper. Genom att förädla den förnybara råvaran lignin kommer användningen av fossila kemikalier vid pappersproduktion att minska.

Bioteknikföretaget Ecohelix tar in 30 miljoner kronor i ny finansieringsrunda

Ecohelix, ett scale-up företag som har en patenterad teknologi för att producera högpresterande biopolymerer från sidoströmmar av massaindustrin, fick in 30 MSEK i nytt kapital i en finansieringsrunda under juli månad.

Nytt biomaterial kan absorbera kolväten och olja i vatten, luft och jord!

Biosorbe AB är en av deltagarna i årets Forest Business Accelerator. Bolaget har tagit fram ett biomaterial som på ett effektivt och miljövänligt sätt kan absorbera kolväten och olja i vatten, luft och jord. Denna produkt kan ersätta de plast- och oljebaserade alternativ som finns idag och kan även städa där det inte finns andra lämpliga produktalternativ tillgängliga.

Nyhetsarkiv

+

Prenumerera på Processums nyhetsbrev! Anmäl dig här

Hur kan biomassa från skogen bli fiskmat? Här får du veta mer om hur framtidens fiskmat kan produceras av restprodukter från skogsindustrin.

Har du frågor, söker pressbilder eller vill komma i kontakt med någon för en intervju? Ta kontakt med vår kommunikatör Amelie Karlsson.

Amelie Karlsson

Kontaktperson

Amelie Karlsson

Projektledare

+46 10 516 67 13

Läs mer om Amelie

Kontakta Amelie
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Karin Johnson

Kontaktperson

Karin Johnson

Verkställande direktör

+46 10 516 67 68

Läs mer om Karin

Kontakta Karin
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Pressmeddelande

Nytt centrum för testbäddar inom bioekonomi

Nu inleds satsningen på en unik testbäddsmiljö för kommersialisering av bioekonomins nya teknologier, produkter och tjänster. I en första fas byggs en flexibel pilothall med flera olika testbäddar i anslutning till RISE verksamhet…
Pressmeddelande

350 miljoner till RISE för att modernisera och komplettera testbäddar för bioraffinaderier runt om i Sverige

Regeringen ger i höstbudgeten RISE ett tillskott på 350 miljoner kronor över två år för att intensifiera arbetet med hållbara lösningar inom bioekonomin. Tillskottet ska stärka RISE satsning på testbäddar för bioraffenaderi.
Pressmeddelande

Snart kan protein från skogen användas som fiskfoder

Fiskfoder består ofta av fisk- eller sojamjöl. Det är inte hållbart när produktionen av odlad fisk ökar. RISE har utvecklat en metod för att göra fiskfoder av hållbara proteinkällor från skogen. Nu ska det internationella projekte…
Pressmeddelande

Bioraff – Mer av trä utvecklar fiskfoder, adhesiv och svart pellets

I ett gemensamt svensk-norskt treårigt projekt, Bioraff - Mer av trä, samarbetar SP Processum och PFI, Papir- og Fiberinstituttet i Trondheim, för att vidareutveckla processer och produkter baserade på trä och industriella reststr…
Pressmeddelande

Nya biobaserade lösningar för fossilfri lim och färg

Dagens lim- och färgprodukter är till stor del baserade på komponenter med fossilt ursprung. I projektet som heter just ”Lim och färg” är syftet att ersätta fossila komponenter med biobaserade lösningar. Projektet ingår i Vinnovas…
Pressmeddelande

Processum på Nordiska ministerrådets lista över goda exempel

​I dagarna publicerade Nordiska ministerrådet skriften ”Nordic Bioeconomy – 25 cases for sustainable change”. Den presenterar tjugofem nordiska initiativ och företag som aktivt bedriver forskning, utveckling och produktion av prod…