Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Nyheter från Processum

Här kan du ta del av de senaste nyheterna från vår forsknings- och innovationsmiljö. Håll dig uppdaterad och prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Reselo Rubber

Bolag vill ersätta fossilbaserat gummi mot nytt material gjort av björkbark

Bolaget Reselo, som deltar i årets upplaga av Forest Business Accelerator, har utvecklat en unik process där de omvandlar björkbark till ett nytt biomaterial som de döpt till Reselo Rubber. Detta biobaserade gummi kan ersätta fossilbaserat gummi i konsumentprodukter som skor, skyddsutrustning och leksaker.

Skogens tyg

Spännande projekt skapar textiler från skogliga resurser!

Idag tillverkas ungefär 65% av alla tyger av syntetmaterial. Dessa typer av material lämnar ofta stora klimatavtryck efter sig då de ofta kräver fossila råvaror och kemiska processer. RISE Processum har varit partner till projektet Skogens Tyg som vill skapa nya textila möjligheter från biomaterial som redan existerar.

Forest Business Accelerator 2022
Foto: BizMaker

Innovativa företag deltar i höstens Forest Business Accelerator

Nu har den nya upplagan av Forest Business Accelerator dragit i gång! Tillsammans med RISE Processum, BizMaker, SCA och IBM kommer 5 startups arbeta på sina affärsmodeller och ha som mål att nå ut med sina innovationer på marknaden!

Rabia Ayub

Rabia Ayub, forskare på RISE Processum tilldelas prestigefyllt stipendium!

Under våren 2022 tilldelades Rabia Ayub, Marie Skłodowska-Curie Actions stipendium (MSCA). Av totalt 8356 sökande är Rabia en av de som fått sin ansökan godkänd. - Att tilldelas detta stipendium känns otroligt roligt. Det är en dröm jag haft länge, så det är väldigt spännande, berättar Rabia.

Johanna

RISE Processum förstärks med Johanna Källman som projektledare!

I juni fick RISE Processum en ny efterlängtad kollega, Johanna Källman. Johanna kommer arbeta som projektledare i Innovationssystemgruppen och kommer förstärka deras arbeta med RISE Processums klusterverksamhet. 2015 tog Johanna examen från Umeå Universitet där hon studerat till civilingenjör i kemi och har sedan dess jobbat på Domsjö Fabriker som Forsknings- och utvecklingsingenjör.

Senaste nyheter

+
Prenumerera på Processums nyhetsbrev

Prenumerera på Processums nyhetsbrev! Anmäl dig här

Hur kan biomassa från skogen bli fiskmat? Här får du veta mer om hur framtidens fiskmat kan produceras av restprodukter från skogsindustrin.

Har du frågor, söker pressbilder eller vill komma i kontakt med någon för en intervju? Ta kontakt med vår kommunikatör Amelie Karlsson.

Amelie Karlsson

Kontaktperson

Amelie Karlsson

Projektledare

Läs mer om Amelie

Kontakta Amelie
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Karin Johnson

Kontaktperson

Karin Johnson

Verkställande direktör

Läs mer om Karin

Kontakta Karin
CAPTCHA This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Pressmeddelande

Nytt centrum för testbäddar inom bioekonomi

Nu inleds satsningen på en unik testbäddsmiljö för kommersialisering av bioekonomins nya teknologier, produkter och tjänster. I en första fas byggs en flexibel pilothall med flera olika testbäddar i anslutning till RISE verksamhet…
Pressmeddelande

350 miljoner till RISE för att modernisera och komplettera testbäddar för bioraffinaderier runt om i Sverige

Regeringen ger i höstbudgeten RISE ett tillskott på 350 miljoner kronor över två år för att intensifiera arbetet med hållbara lösningar inom bioekonomin. Tillskottet ska stärka RISE satsning på testbäddar för bioraffenaderi.
Pressmeddelande

Snart kan protein från skogen användas som fiskfoder

Fiskfoder består ofta av fisk- eller sojamjöl. Det är inte hållbart när produktionen av odlad fisk ökar. RISE har utvecklat en metod för att göra fiskfoder av hållbara proteinkällor från skogen. Nu ska det internationella projekte…
Pressmeddelande

Bioraff – Mer av trä utvecklar fiskfoder, adhesiv och svart pellets

I ett gemensamt svensk-norskt treårigt projekt, Bioraff - Mer av trä, samarbetar SP Processum och PFI, Papir- og Fiberinstituttet i Trondheim, för att vidareutveckla processer och produkter baserade på trä och industriella reststr…
Pressmeddelande

Nya biobaserade lösningar för fossilfri lim och färg

Dagens lim- och färgprodukter är till stor del baserade på komponenter med fossilt ursprung. I projektet som heter just ”Lim och färg” är syftet att ersätta fossila komponenter med biobaserade lösningar. Projektet ingår i Vinnovas…
Pressmeddelande

Processum på Nordiska ministerrådets lista över goda exempel

​I dagarna publicerade Nordiska ministerrådet skriften ”Nordic Bioeconomy – 25 cases for sustainable change”. Den presenterar tjugofem nordiska initiativ och företag som aktivt bedriver forskning, utveckling och produktion av prod…