Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Drav som livsmedelsingrediens - photo credit to Carlsberg Sverige
Foto: Carlsberg Sverige

Drav som livsmedelsingrediens

Drav är en biprodukt som bildas i betydande kvantiteter vid öltillverkning. I nuläget används drav främst till djurfoder eller produktion av biogas. Dravens höga näringsvärde gör emellertid att den har stor potential att förädlas till en innovativ, hälsosam och miljömässigt hållbar livsmedelsingrediens.

Syfte och mål

Projektets syfte är att utveckla livsmedelsingredienser av drav. De specifika målsättningarna inkluderar att: 

  • utveckla en process för att hantera drav i hela kedjan från bryggeri till slutprodukt
  • förbättra dravens funktionalitet som livsmedelsingrediens genom optimering av förbehandlingsprocesser (malning, fermentering, enzymbehandling)
  • etablera hur förbehandlingsprocesserna påverkar slutproduktens kvalitet
  • i pilotskala producera och utvärdera ett bröd och en frukostprodukt innehållande minst 30 % drav 

Utmaning

Drav har en hög fuktighet och innehåller många näringsämnen vilket gynnar mikrobiell tillväxt och förstörelseprocesserna kan därför gå snabbt om hanteringen inte sker på ett effektivt sätt.
Dravens sensoriska egenskaper kan också bereda problem i vissa tillämpningar, framför allt kan det höga fiberinnehållet påverka produkternas textur negativt och därigenom minska konsumenternas gillande.

Lösning

För att drav ska få önskvärda egenskaper som livsmedelsingrediens krävs att den bearbetas. Det finns olika processer som kan användas och arbetet inkluderar flera av dessa, både som enskilda metoder och i kombination med varandra. De huvudsakliga processerna som undersöks är malning, enzymbehandling och fermentering. Detta är metoder som har olika effekter på draven och dess egenskaper, framför allt smak, textur och näringsinnehåll.

Effekt

Ambitionen är att arbetet ska leda till ett bättre utnyttjande av en till stora delar outnyttjad restprodukt som finns tillgänglig i mycket stora mängder året om, vilket skulle vara till gagn för miljö, ekonomi och hälsa.

Sammanfattning

Projektnamn

Brewed & Renewed

Status

Pågående

RISE roll i projektet

Projektledare

Projektstart

Varaktighet

2 år

Total budget

4000000 SEK

Partner

Axfood, Axfoundation, Bageri Gruppen, Carlsberg, Elajo, Fazer

Finansiärer

Formas

Projektmedlemmar

Kontaktperson

Tim Nielsen

Forskare

Läs mer om Tim

Kontakta Tim
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.