Kontaktperson
Tim Nielsen
Forskare
Kontakta TimDrav är en biprodukt som bildas i betydande kvantiteter vid öltillverkning. I nuläget används drav främst till djurfoder eller produktion av biogas. Dravens höga näringsvärde gör emellertid att den har stor potential att förädlas till en innovativ, hälsosam och miljömässigt hållbar livsmedelsingrediens.
Projektets syfte är att utveckla livsmedelsingredienser av drav. De specifika målsättningarna inkluderar att:
Drav har en hög fuktighet och innehåller många näringsämnen vilket gynnar mikrobiell tillväxt och förstörelseprocesserna kan därför gå snabbt om hanteringen inte sker på ett effektivt sätt.
Dravens sensoriska egenskaper kan också bereda problem i vissa tillämpningar, framför allt kan det höga fiberinnehållet påverka produkternas textur negativt och därigenom minska konsumenternas gillande.
För att drav ska få önskvärda egenskaper som livsmedelsingrediens krävs att den bearbetas. Det finns olika processer som kan användas och arbetet inkluderar flera av dessa, både som enskilda metoder och i kombination med varandra. De huvudsakliga processerna som undersöks är malning, enzymbehandling och fermentering. Detta är metoder som har olika effekter på draven och dess egenskaper, framför allt smak, textur och näringsinnehåll.
Ambitionen är att arbetet ska leda till ett bättre utnyttjande av en till stora delar outnyttjad restprodukt som finns tillgänglig i mycket stora mängder året om, vilket skulle vara till gagn för miljö, ekonomi och hälsa.
Brewed & Renewed
Pågående
Projektledare
2 år
4000000 SEK
Axfood, Axfoundation, Bageri Gruppen, Carlsberg, Elajo, Fazer
Formas
Tim Nielsen Annika Krona Leyla Dahl Charlotta Löfström Martina Bergentall Jonas Ravn Ingela Persson Jun Niimi Anne Normann Victoria Sörensen Ana Miljkovic Marta Angela Bianchi Edoardo Desiderio