FINEST - Vår forskning
<p>FINEST forskning baseras på livsmedelstekniska frågeställningar där det finns identifierade kunskapsluckor av betydelse för industrins innovationskapacitet.</p>
FINEST fokuserar inte bara på att möjliggöra innovationer i livsmedelssystemet. Vi fokuserar också på att förstå hur systemet fungerar och hur systemets aktörer kan arbeta tillsammans för att snabbare och mer effektivt nå konsumenten med klimatsmarta, goda och hälsosamma livsmedelsprodukter.
Efter fyra år ska FINEST ha bidragit till att:
- Kunskap: Förståelsen kring förändrings- och innovationsprocesser i livsmedelskedjan har ökat
- Verktyg: Enkla operativa verktyg för att värdera hållbarhetsaspekter har utvecklats
- Svenska skogsbär: Den norrländska bärindustrin utvecklats och att svenska bär i större utsträckning används i hälsosamma och goda livsmedel.
- Svenska baljväxter: Produktionen av svenska baljväxter som kan komplettera traditionella animalieprodukter har ökat samt att mejerisubstitut och köttsubstitut med proteiner från svenska baljväxter har utvecklats.
- Experimentell framställning av livsmedel: Helt nya sätt att framställa livsmedel som minskar beroendet av åkermark har utvecklats.