Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

Substitution av tungmetaller och andra farliga ämnen i legeringar

Bra metalliska egenskaper och giftfritt innehåll är viktigt vid cirkulära materialflöden. Men, substitution av ämnen i legeringar och tillverkningsprocessen kan påverka de metalliska egenskaperna. Vi hjälper dig med simuleringar, kunskap om processkemikaliernas påverkan och hitta alternativ med hänsyn till design, process, kvalitet och hållbarhet.

I legeringar och tillverkningsprocesser kan det förekomma tungmetaller eller andra farliga ämnen som behöver fasas ut för att minska påverkan på människa och miljö. Substitution av skadliga ämnen är också viktig för att materialen ska passa i cirkulära flöden och därmed få en ökad livslängd. Att byta ut ämnen eller tillsatsämnen i legeringar och tillverkningsprocesser kan innebära att arbetsprocesser behöver ändras för att bibehålla eller förbättra de metalliska egenskaper som eftersträvas.

RISE erbjudande

RISE experter har bred kompetens inom hela området och kan erbjuda helhetslösningar, eller hjälp med specifika frågeställningar.

  • Vi kan ta fram råd och rekommendationer för kemi- och processteknik, styrning och automation för att förbättra både kvalitet och arbetsmiljö.
  • Vi kan genomföra de mätningar och undersökningar som behövs för att förstå hur er nuvarande processteknik påverkar materialets egenskaper för att anpassa er produktion till material utan farliga ämnen.
  • Vi kan hjälpa till med framtidens produktdesign genom att genomföra simuleringar och försöksgjutningar för att säkerställa bra materialegenskaper. Vi använder gjutsimulering för att minimera risk för defekter i det färdiga godset.
  • Vi kan vara coach och expertstöd vid teknisk substitution inom gjutjärn, aluminium och stål. Vi kan även bistå med processkunskap angående processkemikaliernas påverkan på metallurgi och dess påverkan
  •  Vi kan genomföra materialkaraktärisering, mikrostrukturundersökning och hållfasthetsprovning för att säkerställa att nya avancerade material fungerar i er tillverkningsprocess.

Kontakta oss för mer information om hur vi kan hjälpa ditt företag att fasa ut tungmetaller och andra oönskade ämnen i metall, legeringar och produktionsprocesser.

Mer information

Substitution innebär att du:

  • Byter ut ett farligt ämne mot ett mindre farligt
  • Byter till ett annat material
  • Hittar en helt ny lösning så att ett farligt ämne inte längre behövs, t ex genom att byta design eller process

Kontakta Substitutionscentrum för mer information och vägledning kring utfasning av skadliga kemikalier i produkter och processer.

Marie Fredriksson

Kontaktperson

Marie Fredriksson

Enhetschef

+46 10 228 49 08

Läs mer om Marie

Kontakta Marie
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.