Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Substitution av oönskade kemikalier i produkter och processer

Giftfria och cirkulära kretslopp är ett fokusområde i Sveriges strategi för cirkulär ekonomi. Skadliga kemikalier i produkter och processer behöver bytas ut för att värna människors hälsa och vår miljö. På RISE finns expertis inom allt från kemisk analys och toxikologi till utveckling av nya material som är giftfria från början.

Vi är på väg mot en cirkulär ekonomi, där giftfria materialflöden är en viktigt del. RISE arbete med forskning och utveckling ger oss en unik möjlighet att bidra till den omställningen. Hos oss finns spetskunskap inom bland annat kemisk analys, toxikologi val av bättre alternativ och utveckling av nya giftfria material som är "safe by design".

Sund substitution med Alternatives Assessment

Utmaningen vid substitution är att välja alternativ som verkligen är säkrare än ämnet som ska bytas ut. Alternativet ska även bibehålla teknisk prestanda, finnas tillgängligt på marknaden och samspela med andra hållbarhetskriterier som ökad användning av förnybar råvara. Allt med ett livscykelperspektiv. På så sätt uppnås det som kallas sund substitution.

RISE arbetar enligt metoden Alternatives Assessment vilket är ett tvärfunktionellt arbetssätt för att välja bättre alternativ. Vi jämför potentiella alternativ ur ett helhetsperspektiv, som anpassas efter behov. Alternativ som inte är säkrare för människa och miljö utesluts baserat på tillgänglig information, datamodellering eller tester i analys- och toxikologilabb.

Inom Alternatives Assessment jobbar man med funktionell substitution, potentiella alternativ identifieras utifrån ett ämnes funktion, mer än ämnet i sig.

RISE erbjuder substitution och innovation

RISE kan erbjuda spetskompetens för varje enskilt substitutionsbehov. Vi kan också erbjuda en helhetslösning vid innovation och utveckling av nya giftfria produkter, tack vare vår expertis inom olika material i kombination med vår infrastruktur. I RISE testbäddar och demonstrationsmiljöer kan våra experter kostnadseffektivt utvärdera teknisk prestanda för olika alternativ i pilotskala. Vi har god förståelse för industrins behov samt den lagstiftning och de standarder som produkter och processer behöver förhålla sig till.

RISE arbetar med såväl små- och medelstora företag som offentliga aktörer och stora multinationella företag.

Läs mer om våra olika expertisområden inom substitution i menyn till höger "Du kanske även är intresserad av",

Klicka på Play-knappen i bilden för att starta filmen.

En digital rundvandring

Följ med på en filmad rundvandring på RISE, och se några av våra erbjudanden inom substitution. Du får bland annat se hur vi arbetar med analys av kemikalieinnehåll, safe by design, utveckling av nya material och slutligen test av nya giftfria produkter. Klicka på Play-knappen i bilden ovan för att starta filmen.

 

Välkommen till oss på RISE med ditt kemikalieproblem eller din idé om nya giftfria material – tillsammans hittar vi vägen framåt.

Anna Jacobs

Kontaktperson

Anna Jacobs

Centrumledare för Substitutionscentrum

+46 10 228 45 30

Läs mer om Anna

Kontakta Anna
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Relaterat

Nätverk

Kemikaliegruppen - ett nätverk för textil- och elektronikföretag

Kemikaliegruppen sprider den senaste kunskapen inom kemi- och miljörelaterade frågor till medlemsföretag i textil- och elektronikbranschen. Ett medlemskap ger dig tillgång till såväl omvärldsbevakning och nätverk, praktiska verkty…

POPFREE UDI Steg 3

POPFREE har som mål att med hjälp av både produktutveckling och kommunikation bidra till omställningen mot ett samhälle fritt från icke-essentiell användning av PFAS. 

Om Normpack

Normpack verkar för säkrare material i kontakt med livsmedel
Tjänst

Identifiering av alternativ till oönskade kemikalier

RISE erbjuder stöd vid identifiering av relevanta alternativ för att substituera oönskade kemikalier i produkter och processer. RISE har utvecklat ett effektivt substitutionsverktyg för att enkelt screena en bred databas över kemi…
Expertis

Textil provning, certifiering och kemisk

Ackrediterat enligt ISO 17025 och i ett av norra Europas mest omfattande textillaboratorier erbjuder RISE materialkunskap, utvärdering, utveckling, rådgivning och fler än 400 kemiska, mekaniska och fysikaliska testmetoder för att …
Expertis

SustFR - hållbara brandskyddade plaster och kompositer

Brandskyddslösningar för plaster och kompositer är traditionellt baserade på halogenerade föreningar eller andra farliga ämnen. Olika hållbara alternativ har dock kommit in på marknaden under de senaste åren. Tillsammans med en sm…
Expertis

Kemisk problemlösning

Har ni problem med en produkt, ett material eller en process? Vi kan hjälpa er. Genom att kombinera vår kompetens inom kemiska och fysikaliska processer, material och analytisk kemi kan vi tillsamman med er undersöka problemet, ut…