Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Utveckling av gjutna komponenter

Egenskaperna hos en gjuten komponent påverkas av flera faktorer; materialval, legeringsämnen, geometri, stelningshastighet och gjutprocessens stabilitet. På RISE har vi resurser och kompetens för att optimera och anpassa en komponent för gjutning. Vi kan även vara behjälpliga vid materialval och legeringsutveckling.

Vid framtagning av gjutna konstruktioner krävs stor kunskap kring hur gjutna material fungerar, hur komponenten kommer fyllas och stelna i sin form och hur geometrin kommer att påverka stelningshastigheten och därmed de mekaniska egenskaperna i komponenten.

Vi erbjuder optimering och analys av nya så väl som befintliga komponenter. Vi kan bistå med hållfasthetsberäkning, restspänningssimulering och analys av materialet. Vi har stor kunskap inom bl.a. gjutjärn, gjutstål och aluminium.

 

Utvärdering av gjutna material

Genom att vi kontinuerligt utvärderar komponenter vad gäller mekaniska egenskaper, mikrostruktur och hållfasthetsanalys håller vi oss uppdaterade och har bred kunskap om den gjutna komponenten. Vi använder moderna programvaror för optimering och beräkning och har ett materiallaboratorium anpassat för vår verksamhet. Våra kunder kommer från flera olika branscher, bl.a. flyg, fordon och verkstad, men har gemensamt att man använder gjutning som tillverkningsmetod.

 

Samverkan och projekt inom gjutna komponenter

Vi samverkar med gjuteriindustrin och dess kunder i både offentligt finansierade projekt och i kundspecifika konsultuppdrag. Vi har även ett stort antal schemalagda kurser inom området och kan även skräddarsy kurser för en specifik kund.

Vi kan bl.a. hjälpa till med följande:

  • Rådgivning vid gjutgodskonstruktion

  • Gjutanpassning av komponenter

  • Hållfasthetsberäkning och topologioptimering

  • Simulering av restspänningar

  • Materialanalys – defektanalys

  • Mekanisk provning – dragprov, slagprov och hårdhetsprov

Marie Fredriksson

Kontaktperson

Marie Fredriksson

Enhetschef

+46 10 228 49 08

Läs mer om Marie

Kontakta Marie
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA Den här frågan är till för att testa om du är en mänsklig besökare eller inte för att undvika automatiska skräppostmeddelanden.

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.