Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo

Utveckling av gjutna komponenter

Egenskaperna hos en gjuten komponent påverkas av flera faktorer; materialval, legeringsämnen, geometri, stelningshastighet och gjutprocessens stabilitet. På RISE har vi resurser och kompetens för att optimera och anpassa en komponent för gjutning. Vi kan även vara behjälpliga vid materialval och legeringsutveckling.

Vid framtagning av gjutna konstruktioner krävs stor kunskap kring hur gjutna material fungerar, hur komponenten kommer fyllas och stelna i sin form och hur geometrin kommer att påverka stelningshastigheten och därmed de mekaniska egenskaperna i komponenten. När man använder återvunnet material, som t.ex. aluminium, kan föroreningar i form av oönskade legeringselement eller oxider också påverka t.ex. mekaniska egenskaper eller korrosionsegenskaper. Ökad användning av återvunnet material - för ökad hållbarhet och resurseffektivitet - är en framtid som är nödvändig för minskat klimatavtryck. 

Vi erbjuder optimering och analys av nya så väl som befintliga komponenter. Vi kan bistå med hållfasthetsberäkning, restspänningssimulering och analys av materialet. Vi har stor kunskap inom bl.a. gjutjärn, gjutstål och aluminium.

Utvärdering av gjutna material

Genom att vi kontinuerligt utvärderar komponenter vad gäller mekaniska egenskaper, mikrostruktur och hållfasthetsanalys håller vi oss uppdaterade och har bred kunskap om den gjutna komponenten. Vi har även möjlighet att utföra processkontroll och kvalitetsutvärdering i vårt pilotgjuteri, vilket kan vara till hjälp om man t.ex. vill prova att byta material en produkt eller gå från primär aluminium till återvunnet aluminium. 

Vi använder moderna programvaror för optimering och beräkning och har ett materiallaboratorium anpassat för vår verksamhet. Våra kunder kommer från flera olika branscher, bl.a. flyg, fordon och verkstad, men har gemensamt att man använder gjutning som tillverkningsmetod.

Samverkan och projekt inom gjutna komponenter

Vi samverkar med gjuteriindustrin och dess kunder i både offentligt finansierade projekt och i kundspecifika konsultuppdrag. Vi har även ett stort antal schemalagda kurser inom området och kan även skräddarsy kurser för en specifik kund.

Vi kan bl.a. hjälpa till med följande:

  • Rådgivning vid gjutgodskonstruktion
  • Gjutanpassning av komponenter
  • Hållfasthetsberäkning och topologioptimering
  • Simulering av restspänningar
  • Materialanalys – defektanalys
  • Mekanisk provning – dragprov, slagprov och hårdhetsprov
Marie Fredriksson

Kontaktperson

Marie Fredriksson

Enhetschef

+46 10 228 49 08

Läs mer om Marie

Kontakta Marie
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.