Kontaktperson
Susanne Bryngelsson
Projektledare
Kontakta SusanneMaten vi äter har stor inverkan på både vår hälsa och miljö. Båda perspektiven behöver vägas in för att åstadkomma en hållbar produktion och konsumtion av livsmedel. Hos RISE finns specifik expertis inom hållbar nutrition, dvs expertisområdet i skärningspunkten mellan dessa två perspektiv.
Det övergripande målsättningen inom området hållbar nutrition är att leda utvecklingen av framtidens livsmedel i en riktning mot både lägre miljöpåverkan och bättre prestanda sett till näringsmässig kvalitet och hälsoegenskaper.
Ett centralt fokus för vår forskning är att identifiera och utveckla och utveckla nutritionsindikatorer, som kan användas i kombination med miljömässiga bedömningar, t ex med metodiken nutritional LCA (nLCA). Nutritional LCA, som innebär att näringsmässig kvalitet integreras i traditionell livscykelanalys av livsmedel, kan användas för att bedöma produkter, produktportföljer, recept/måltider och hela koster.
Vi har erfarenhet av flera olika nutritionsindikatorer, t ex näringstäthetsindex som Nutrient Rich Food (NRF) och märkningssystem inom EU, som Nyckelhålet, närings- och hälsopåståenden och Nutri-Score. Vi utvärderar användbarheten av olika nutritionsindikatorer utifrån produkter och behov, med möjlighet till kundanpassade varianter.
För den miljömässiga bedömningen är RISE klimatdatabas för livsmedel är ett viktigt hjälpmedel. Under hösten 2023 publicerades också RISE biodiversitetsdatabas för livsmedel.
Ett annat forskningsområde inom hållbar nutrition är kombinerad analys av kosters hälso- och miljöpåverkan baserat på data från epidemiologiska studier. Genom att analysera både hälsoutfall och miljöpåverkan av olika koster baserat på kostdata från stora befolkningsgrupper kan vi bättre förstå vilka val av livsmedel som ger bäst effekt för både hälsan och miljön. Den här typen av forskning ger oss ny viktig kunskap om hur hållbara matvanor kan se ut i praktiken, baserat på vad folk faktiskt äter.