Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

RISE klimatdatabas för livsmedel

Klimatdatabasen används för att öka medvetenheten om olika livsmedels klimatpåverkan och bidra i klimatomställningen från vår konsumtion och produktion av mat.

Vad har våra val för effekt på klimatet?

Konsumenter och organisationer vill göra klimatmedvetna val men många tycker det är svårt att veta vad som är ett bra val för klimatet i restaurangen, matbutiken eller vad som är en rimlig nivå för organisationens uppsatta klimatmål. Samtidigt ökar kraven på klimatinformation från kunder och samhället som helhet.

RISE klimatdatabas för livsmedel hjälper dig att prioritera klimaträtt

RISE klimatdatabas för livsmedel ger kunskap om olika livsmedels klimatpåverkan och används som verktyg för att minska klimatavtrycket i recept eller vid livsmedelsinköp. Genom att ta del av klimatinformationen i verktyg och applikationer i de dagliga vardagsbesluten blir det lättare att ta mer medvetna beslut. RISE klimatdatabas för livsmedel används också för klimatrapportering och uppsatta klimatmål. Databasen ger information om vad som är stort och smått och kan även indikera förslag till mer klimatsmarta val mellan olika livsmedelsgrupper.

Klimatavtryck för svensk livsmedelskonsumtion

Grunden för klimatavtrycken i RISE klimatdatabas för livsmedel är livscykelanalyser av drygt 800 livsmedel, representativa för svensk livsmedelskonsumtion. Metoden livscykelanalys (LCA) är ISO-standardiserad och varje livsmedel har fått ett klimattal som visar vilken klimatpåverkan varan har från sin tillverkningskedja. Klimatavtrycken är generella (ej framtagna för specifika producenters produkter) och ska ses som ett ungefärligt mått på livsmedlets klimatpåverkan. Produkters klimatpåverkan brukar kallas klimatavtryck eller carbon footprint och uttrycks här i kg koldioxidekvivalenter (CO2e) per kg livsmedel trots att olika livsmedel är långt ifrån jämförbara i funktion (t.ex. näringsinnehåll).

En levande och bredare klimatdatabas

Klimatdatabasen leasas av RISE och uppdateras årligen i en ny version. Beroende på dina behov kan databasen användas i befintliga tillämpningar och verktyg eller för utveckling av en helt egen lösning.

Nu kan användare av klimatdatabasen inte bara utvärdera och jämföra livsmedels klimatpåverkan, utan även deras näringstäthet och påverkan på biologisk mångfald. Genom att kombinera Klimatdatabasen med Biodiversitetsdatabasen och näringstäthetsindex får livsmedelsföretag och offentliga organisationer en bredare bild av livsmedels miljöpåverkan och dess näringsinnehåll.

Mer information

NYHET!

Nyckeltal för klimatet – stöd för att sätta och följa upp klimatmål

Vad är ett relevant klimatnyckeltal för livsmedelsinköp – och hur kan det användas för att sätta mål både på kort och lång sikt? Det var fokus för ett webbinarium med Britta Florén, projektledare på RISE.

Webbinariet presenterade metod, data och resultat från det Vinnova-finansierade projektet "Nyckeltal för klimatet". Målet är att påskynda klimatomställningen i matsystemet och skapa samsyn i hela livsmedelskedjan. Det är tydligt att resultaten är viktiga för hela livsmedelskedjan att samverka kring menar Britta. Målen är tuffa och kräver en förflyttning både vad gäller konsumtionsförändringar samt produktionsförändringar och det är för råvaruvalen på tallriken vi ser störst potential till snabba klimatförbättringar.

Missade du webbinariet? Du kan se det i efterhand här tillsammans med projektets sammanfattning och metodrapport:

Nyckeltal för klimatet - för målsättning och uppföljning av livsmedelsinköp

 

Thomas Angervall

Kontaktperson

Thomas Angervall

Projektledare

+46 10 516 66 74

Läs mer om Thomas

Kontakta Thomas
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Kontakt

Hittar du inte det du söker eller är du nyfiken på hur vi kan hjälpa dig?

Skicka meddelande
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.