Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

SLA – Detaljrik 3D-printning i plast

SLA, kort för stereolitografi, är en 3D-printprocess där utskriften byggs upp lager för lager av en ljushärdande plast. Plasten härdar då den belyses av en UV-laser på de delar av varje lager som skall bilda den färdiga komponenten.

SLA är en av de vanligaste och mest precisa teknikerna för 3D-printning, känd för din noggrannhet och höga detaljrikedom. Tekniken stödjer en mängd olika material, inklusive hårda och mjuka plastmaterial, vilket gör den lämplig för många olika branscher, såsom medicin, dental, optik och prototypframställning. 

Så fungerar det 

Tekniken fungerar genom att ljus, oftast en UV-laser, projicieras på en vätska som innehåller en ljushärdande polymer. Ljuset härdar således polymervätskan till solid form. En plattform sänks sedan ner i vätskan och den härdade plasten bildar lager på byggplattan. Efter varje lager höjs plattformen ett litet steg och processen upprepas lager för lager till dess att hela föremålet byggts upp. Efter utskrift tvättas ohärdade hartsrester bort i en Form Wash L-tvätt och sluthärdas därefter i en Form Cure L-härdugn (maskinberoende). 

En av de största fördelarna med SLA är den höga detaljrikedomen och noggrannheten. Även om det är möjligt att skapa stora serier med SLA, så är det inte den mest kostnadseffektiva tekniken för det. Ändå är det en av de mest använda teknikerna för 3D-printning. 

Applikationscenter för additiv tillverkning (AM-center) förfogar över en Form 3L från Formlabs.

Fakta om Form 3L 

Tillverkare: Formlabs
Byggvolym: 335 x 200 x 300 mm
Material: Standardresin (Clear, Grå, Svart, Vit, Color kit, Draft), funktionella resin (Durable, Elastic 50a, Flexible 80A, Grey Pro, High Temp, Rigid 4000, Rigid 10k, Tough 2000, Tough 1500, ESD), gjutningsresin (Castable Wax, Castable Wax 40) 

Samuel X Johansson

Kontaktperson

Samuel X Johansson

Laboratorieingenjör

+46 73 584 36 45

Läs mer om Samuel X

Kontakta Samuel X
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.