Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Inspiration och tips på seminarium om Design för additiv tillverkning

Additiv tillverkning, eller 3D-printing i dagligt tal, öppnar helt nya möjligheter för design och produktutveckling. Men, för att nå optimalt resultat måste design och produktionsunderlag anpassas för tillverkningstekniken. Det var temat för 3D-Actions tredje insiktsseminarium.

Närmare 70 personer deltog på 3D-Actions seminarium ”Design för additiv tillverkning” som hölls den 29 november på Chalmers, och med möjlighet att delta digitalt.

Dagen inleddes med att Gereon Deppe från mjukvaruföretaget Hexagon Manufacturing Intelligence gav en inblick i vad ”Generative Design” är och hur tekniken kan användas för att optimera en produkts design för additiv tillverkning.

3D-printing som underhållning

Richard von Zweigbergk på Volvo Cars slog ett slag för att vi ska se 3D-printing som underhållning, och att man genom att testa och våga misslyckas hittar de framgångsrika lösningarna. Han visade en rad exempel på komponenter och hjälpmedel som används i produktionen på Volvo Cars och som lett till stora besparingar. Det kan bland annat handla om färre kassationer, tack vare användandet av olika 3D-printade skydd och verktyg vid montering.  

Karolina Melki på Siemens Energy berättar om Metal Binder Jetting.

Karolina Melki på Siemens Energy berättade om förtegets resa kopplat till införandet av tekniken Metal Binder Jetting samt för- och nackdelar med den tekniken. Hon visade också konkreta exempel på mycket små komponenter till brännare som idag serietillverkas med MBJ hos Siemens Energy i Finspång.

Efter lunch bjöds det på en givande rundvandring i Chalmers AM-labb där delar av maskinparken visades. Deltagarna fick även känna och klämma på olika komponenter i metall som skrivits ut i labbet.

Dagen avslutades med en fördjupning i Generative Design och hur man konkret kan arbeta från ”From structural task to robust design”.

Röster från seminariet

Bland deltagarna fanns representanter från storföretag som Alfa Laval, Atlas Copco, Husqvarna, Volvo Cars och Volvo Group, men även en lång rad mindre företag som var med för att få inblick i tekniken och dess möjligheter.

En av dem var Magnus Thordmark arbetar på AB Orax i Vårgårda, som säljer utrustning för begravningar.

– Vi är här för att se och lära. Vi säljer ju produkter i små volymer, och då skulle det här eventuellt kunna vara något för oss. Vi har till exempel tittat på möjligheten att 3D-printa en urna ihop med en leverantör, säger han.

Kaj Kosonen på Flexflock i Tibro, ser det som en möjlighet att bredda kompetensen och affärsmöjligheter.

– Det sätter i gång tankarna och man får nya idéer. Det är också nyttigt att se att man inte behöver göra allt själv, det finns andra man kan anlita för att printa, säger han.

Förutsättningsstudie kan vara nästa steg

Robert Aronssons företag, Totech Industriutveckling i Billingsfors, har redan varit i kontakt med representanter 3D-Action om att få delta i en förutsättningsstudie inom ramen för projektet.

– Vi har inlett diskussion om att få hjälp att ta fram ett hydraulblock, så det är spännande, säger Robert Aronsson.

Genom att delta i en förutsättningsstudie inom 3D-Action får företaget hjälp att identifiera hur additiv tillverkning skulle kunna användas i verksamheten generellt eller för tillverkning av en specifik komponent. Du får också veta hur tekniken skulle kunna stärka konkurrenskraften och bidra till en mer hållbar produktion. Läs mer om förutsättningsstudie här.

Kommande seminarier

3D-Action planerar ytterligare två insiktsseminarier som kommer att hållas under våren 2023. Mer information om tema, datum och anmälan kommer att publiceras under Event och konferenser i början av 2023.

Besök 3D-Actions webbsida för mer inormation om projektet och kontakta oss om du har frågor eller vill delta i förutsättningsstudie!

Marie-Louise Bergholt

Kontaktperson

Marie-Louise Bergholt

Fokusområdesledare för Digitalisering inom industrin / Co-director Application Center for Additive Manufacturing

+46 10 516 60 85

Läs mer om Marie-Louise

Kontakta Marie-Louise
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.

Urban Thuresson

Kontaktperson

Urban Thuresson

Projektledare

+46 10 228 45 08

Läs mer om Urban

Kontakta Urban
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.