Hoppa till huvudinnehåll
RISE logo
-

Hirtisering – efterbearbetning av 3D-printade komponenter

Hirtisering är en helautomatisk process i tre steg som används för att förbättra ytan och ta bort stödstrukturer vid 3D-printing i metall. Applikationscenter för additiv tillverkning erbjuder hirtisering med H3000 från RENA Technologies.

Det lätt att få intrycket att additiv tillverkning, AM, är en process som inte kräver någon efterbearbetning. Men, de flesta AM-processer kräver ytterligare steg för att nå önskad produkttolerans och mikrostruktur samt för att få bort restspänningar och stödstrukturer från den utskrivna komponenten.

Arbetet med att ta bort stödstrukturer och förbättra ytkvaliteten kan vara tidskrävande och svårt att genomföra. Det kan också vara svårt att få till en reproducerbar process, speciellt när det gäller att behålla proportioner och vinklar för inre kanaler.

Den senaste tekniken

Den utrustning vi har i Applikationscenter för additiv tillverkning för hirtisering heter H3000 och kommer från RENA Technologies. Med den fås en kemisk och/eller elektrokemisk process för efterbearbetning av komponenter i metall, baserad på en kombination av elektrokemiska pulsmetoder och hydrodynamiskt flöde. De material som kan bearbetas är Fe-baserade material som Al-, Ti-, Ni-legeringar.

H3000 kan bearbeta komponenter med en storlek på upp till 300x300x150 mm och en vikt på upp till 12 kg. Processmediet optimeras för varje material. För närvarande kan AM Center erbjuda bearbetning av Al-legeringar, Fe- och rostfria material och kommer inom kort att kunna bearbeta Ni-legeringar. Vår utrustning på AM Center har kapacitet att bearbeta ett material i taget, men det finns större system på marknaden som kan bearbeta flera material samtidigt.

Så fungerar det

Hirtisering är en helautomatiserad trestegsprocess. I det första steget kan både inre och yttre stödstrukturer samt pulverkakan tas bort.

Det andra steget förbättrar ytjämnheten till en nivå som är lämplig för många industriella tillämpningar.

Det tredje och sista steget används för att polera och utjämna ytan ytterligare.

Allt detta kan uppnås utan någon mekanisk bearbetning och bibehållande av skärpa, vilket är viktigt för industriella applikationer.

Vill du ha hjälp att utvärdera hur hirtisering kan användas för dina utskrivna komponenter? Eller vill du lära dig mer om hur hirtisering fungerar eller rent allmänt eller generellt hur du kan förbättra ytkvaliteten på metallkomponenter? Kontakta oss för mer information!

Fabio Pezzotti

Kontaktperson

Fabio Pezzotti

Forskare

+46 10 228 47 53

Läs mer om Fabio

Kontakta Fabio
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.