Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu
Close
-

SLS – För serietillverkning i plast

SLS, kort för Selective Laser Sintering, är en 3D-printprocess där utskriften byggs upp lager för lager genom att smälta ett termoplastpulver. Ett tunt lager plastpulver stryks ut över byggytan och en laser smälter plasten på de delar av varje lager som skall bilda den färdiga komponenten.

SLS är en av de mest flexibla 3D-printteknikerna på marknaden när det kommer till komplexa geometrier, och stödjer ett stort antal material (främst olika polyamider). Dessutom är tekniken kostnadseffektiv jämfört med andra 3D-printtekniker, vilket gör det är möjligt att producera stora serier av komponenter.  

Så fungerar det 

Tekniken fungerar genom att sprida ut ett tunt skikt av pulver, vanligtvis en polyamid, på en plattform. Därefter skannar en laser över materialet, och sintrar samman pulvren till en solid form. Processen upprepas lager för lager tills hela föremålet är byggt. Efter utskrift rensas utskriften från osmält pulver i en Fuse Sift-rensstation (maskinberoende). 

Inga stödstrukturer 

SLS-tekniken är unik eftersom den inte kräver en stödstruktur för att stödja föremålets form under byggprocessen, vilket gör det möjligt att skapa komplexa och detaljerade former. Efter att föremålet är färdigbyggt tas det bort från byggkammare, rensas från pulver och den färdiga produkten är då redo att användas.  

Applikationscenter för additiv tillverkning (AM-center) förfogar över en Fuse 1 från Formlabs.

Fakta om Fuse 1 

Tillverkare: Formlabs
Byggvolym: 159,2 x 159,2 x 295,5 mm
Material: Nylon 12, Nylon 11, Nylon 12 Glasfiber, TPU 90A

Vid materialbyte krävs cirka en arbetsdag för städning av maskinen.

Samuel X Johansson

Kontaktperson

Samuel X Johansson

Laboratorieingenjör

+46 73 584 36 45

Läs mer om Samuel X

Kontakta Samuel X
CAPTCHA

* Obligatoriskt Genom att skicka in formuläret behandlar RISE dina personuppgifter.