Hoppa till huvudinnehåll
Search
Menu

FORUM - Livsmedelsgodkänd pilotanläggning

Livsmedelsgodkända lokaler i Göteborg, i test och demo miljön så finns det både möjligheter att utveckla ingredienser och produkter. Vi använder avancerade metoder för att extrahera, separera och torka ingredienser. Vi arbetar med egengjorda eller kommersiella ingredienser för att ta fram slutprodukter med specifika egenskaper.

Personalen tillsammans med lokalerna, utrustningen, och analysmöjligheterna ger en unik, storskalig och multidisciplinär miljö för förbättring av dagens livsmedelstillverkning och utveckling av framtidens livsmedel. 

Anläggningen består av utrustning lämpad för extraktion och produktutveckling inom:

  • Extraktion av protein, stärkelse, fiber m.m.
  • Utveckling av produkter baserade på alternativa proteinkällor från växter, jäst eller mykoprotein
  • Utveckling av produkter med hjälp av extrudering
    • Våt (texturerade köttanaloger) eller torr (färs eller snacksprodukter) 
  • Kött- och fiskprodukter 
  • Bageriprodukter
  • Soppor, såser, juicer, m.m.

Fakta

Namn på Test & Demo

FORUM - Test och Demo för livsmedel

Etableringsår

1946

Kategori

Isolerade miljöer (IM)

Bransch

Hälsa och Life Science, Livsmedel och jordbruk

Område

Livsmedel

Region

Västra Götalandsregionen

Adress

Frans Perssons väg 6, Göteborg

Relaterat

Expertis

Extrudering

Extrudering är en etablerad processmetod inom livsmedelsindustrin. Extrudering används för att producera många olika livsmedelsprodukter som finns i våra butiker; snacks, frukostflingor, pasta och vegetariska köttsubstitut, och an…
Projekt

Mekanismer för fiberbildning i köttanaloger

Livsmedelskedjan bidrar med 25% av de totala emissionerna av växthusgaser. Enbart köttproduktionen står för hela 14,5% och konsumtionen fortsätter att öka. Köttkonsumtionen är också alarmerande från ett folkhälsoperspektiv efterso…
Projekt

Ett nytt recept för proteinskiftet - 9outof10

Innovationsplattformsinitiativ för proteinskiftet!   Hållbar, hälsosam kost, som är tillgänglig för alla och som smakar gott! Verka för att vår proteinproduktion och konsumtion i Sverige är miljömässigt och ekonomiskt hållbar…
Projekt

Smakförbättring av köttanaloger med hjälp av hälsosamma fetter

Fett är en viktig bärare av aromämnen och kan därmed förbättra smakprofilen hos livsmedel. I det här projektet kommer RISE, tillsammans med AAK AB, NordArom AB och Orkla Foods Sverige, studera fettets betydelse för smakupplevelse …
Område

Livsmedel

De flesta tycker nog att det viktigaste är att mat smakar gott. Men för klimatets skull behöver vi också nyttja råvaror och restprodukter bättre, öka konsumtion av klimatsmarta vegetabiliska proteiner som alternativ till kött, och…
Nätverk

Normpack - för säkrare material i kontak

Normpack verkar för säkrare material i kontakt med livsmedel, allt från förpackningen i butiken till skärbrädan hemma hos konsumenten. Vi består av medlemmar längs hela värdekedjan, från kemiföretag, materialtillverkare, konverter…
Expertis

Hållbar konsumtion och produktion av mat

Att kvantifiera miljöeffekter och identifiera förbättringsmöjligheter är nycklar till minskad miljöpåverkan och omställning till hållbara livsmedelssystem.
Expertis

Processteknik för livsmedel

RISE har en mångårig verksamhet inom avancerad processteknik, med en internationellt erkänd ställning inom området mikrovågsprocesser för livsmedel. Området täcker in teknik för beredning och bevaring av livsmedel och biomaterial,…