Kontaktperson
Friederike Ziegler
Forskare
Kontakta Friederike
Motiverat av både miljö- och hälsoskäl rekommenderas vi att öka konsumtionen av sjömat. På grund av utbredda osäkerheter kring dess nyttor och risker känner sig många konsumenter dock förvirrade inför sina val. Sjömatsportalen tar sig an denna utmaning genom att fylla kunskapsluckor och tillgängliggöra vetenskaplig data kring sjömat.
De utbredda missuppfattningarna kopplade till sjömat, hållbarhet och hälsa innebär utmaningar för både branschen och samhället i stort, givet att Sveriges nya livsmedelsstrategi innehåller målsättningar om ökad sjömatsproduktion. Dessa mål behöver kunna följas upp - både vad som produceras och hur mycket av det som faktiskt blir till livsmedel - men nuvarande statistik är bristfällig. Vetenskapligt baserad information finns men är utspridd och för icke-experter ofta svårtolkad, varför det finns behov av att sammanställa och tillgängliggöra den. Detta är syftet med Sjömatsportalen.
För de tjugotal viktigaste bestånden och arterna för svensk produktion och/eller konsumtion kartläggs under projektet data rörande 14 relevanta parametrar inom tre områden:
Sjömatsportalen ger branschen ett verktyg för att enkelt kunna besvara frågor från kunder, myndigheter och investerare, samt möjliggöra utvärdering av Livsmedelsstrategins mål kopplade till sjömat. Samtidigt kan en intresserad allmänhet, studenter, media och organisationer ha nytta av den genom att hitta svar på sjömatsrelaterade frågor som ofta uppstår. På lång sikt ämnar projektet genom ökat förtroende bidra till ökad konsumtion och produktion av hållbar sjömat.
Sjömatsportalen
Pågående
Projektledare/koordinator
2 år
3 988 000
Friederike Ziegler Anna F Axelsson Sara Hornborg Marta Angela Bianchi Fredrik Nilbrink Victor Marklund Markus Langeland