Friederike Ziegler
Forskare

Jag koordinerar RISE forskning och uppdrag inom området hållbar sjömat. Tillsammans med samhällsaktörer kartlägger vi miljöavtrycket av sjömat. Sjömat som kommer från fiske eller vattenbruk i sjöar, hav eller i bassänger på land och kan omfatta fisk, kräftdjur, alger och blötdjur som musslor och bläckfisk- allt ätbart som levt i vatten! Den största delen av sjömaten som konsumeras i Sverige är importerad och för att nå en mer hållbar sjömatskonsumtion behöver vi därför arbeta med att förbättra produktionen både i Sverige och i andra länder. Sjömatssektorn består inte bara av producerande företag utan även av dem som skapar produkter baserat på råvaror av olika ursprung som behöver guidning för sitt hållbarhetsarbete. Syftet är att på olika nivåer hitta förbättringsmöjligheter för att leda både produktion och konsumtion mot ökad hållbarhet. Vi gör detta både i form av långsiktiga forskningsprojekt och kortare uppdrag i vilka vi använder våra forskningsresultat. Vi arbetar också med olika typer av kartläggningar och utredningar inom sjömatsområdet och tar regelbundet emot och handleder både examensarbeten och doktorander för flera universitet i och utanför Sverige.
- Methods matter : Improved practices for environmental evaluation of dietary pat…
- Greenhouse gas emissions of seafood from Danish capture fisheries in the Skager…
- Quantifying environmental impacts of cleaner fish used as sea lice treatments i…
- Svensk konsumtion av sjömat
- Environmental performance of blue foods
- A rapid review of meta-analyses and systematic reviews of environmental footpri…
- Greenhouse gas emissions of Norwegian seafoods : From comprehensive to simplifi…
- Local seal or imported meat? : Sustainability evaluation of food choices in gre…
- Recirculating Aquaculture Is Possible without Major Energy Tradeoff : Life Cycl…
- Reframing the sustainable seafood narrative